Kako sta povezana demokracija in boj proti podnebnim spremembam? Kako mesto Dunaj želi ohraniti najvišjo kakovost življenja še naprej? Gost: Jürgen Czernohorszky, mestni minister na Dunaju zadolžen za podnebje, okolje, demokracijo in meščane.

Jürgen Czernohorszky, mestni minister na Dunaju zadolžen za podnebje, okolje, demokracijo in meščane

Jürgen Czernohorsky poudarja, da mora podnebna politika v družbi zrasti od spodaj navzgor. Samo tako lahko motivirajo ljudi ter jim obenem dajo moč in možnost, da sodelujejo z mestom, ko načrtujejo njegovo prenovo. "Prepričan sem, da je mesto, ki je ogljično nevtralno, ki ima manj prometa, ki ima več zelenih površin, ki mu je uspela energetska tranzicija ... mesto, v katerem je bolje živeti. O vsakem ukrepu, ki ga sprejmemo, moramo razmisliti kot o ukrepu, ki bo izboljšal življenje ljudi. Če ne razmišljate o podnebnih spremembah v tej smeri, potem nam ne bo uspelo."

Več kot 50 odstotkov mestnih površin predstavljajo parki in gozdovi. Dve tretjini Dunajčanov imata največ 250 metrov do najbližje javne zelene površine. "Dunaj je res zelo zeleno mesto. Tudi poleti je zato zelo znosno. Mestni parlament je odločil, naj storimo vse, da tako ostane. Torej ne smemo pasti pod teh 50 odstotkov. Vsakič, ko zgradimo novo stavbo, moramo nekje drugje urediti nov park ali pa neko staro železniško postajo spremeniti v zeleno površino ..."

 

Oddaja je bila pripravljena tudi s finančno podporo Evropske unije. Za vsebino je odgovorno uredništvo in ne odraža nujno stališč Evropske unije. 

Gašper Andrinek