Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokrat o Havajih, otočju v Tihem oceanu.

Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokrat o Havajih, otočju v Tihem oceanu

Izmed spodnjih trditev poiščite napačno.

1. Havaji imajo približno 20 odstotkov pretežkih ljudi. Kar je daleč najmanj med zveznimi državami v Združenih državah Amerike.

Trditev je resnična

2. Israel Kamakawiwo’ole, havajska glasbena legenda, tudi zaradi igranja na ukulele, pravzaprav ni igral na ukulele. Zaradi 343 kilogramov in prevelikih prstov je pravzaprav igral na posebej prilagojeno kitaro, ki je posnemala zvok ukulel.

Trditev je resnična

3. Japonski vodja napadov na Pearl Harbour, Mitsuo Fučida, je po vojni prestopil v krščansko vero, postal je pridigar in romal po celotnem ozemlju Združenih držav.

Trditev je resnična

4. Tabu in tatu sta besedi, ki smo ju – med drugimi - prek angleščine iz havajščine dobili v vse jezike sveta.

Trditev je izmišljena

5. Tudi ko je Barack Obama postal predsednik Združenih držav Amerike leta 2008, je bila kar dobra četrtina Američanov še vedno prepričana, da je njegov havajski rojstni list ponarejen in da kot nekdo, ki ni bil rojen na ozemlju ZDA, ne more biti predsednik.

Trditev je resnična

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj