Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokrat o Barbadosu, najmlajši državi na svetu.

Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. Tokrat o Barbadosu, najmlajši državi na svetu

Izmed spodnjih trditev poiščite napačno.

1. V zgodovini so izdelali le 20 nadzvočnih letal Concorde, eno od njih je redno letelo med Londonom in Barbadosom, kar je bila hkrati edina počitniška destinacija, kamor je letel Concorde.

Trditev je resnična

2. Barbados oziroma Los Barbados (nekoč) bi v slovenskem prevodu pomenilo "bradači", "bradati možje". Špansko barba pomeni brada. Ime otoka ima namreč tudi piratsko preteklost.

Trditev je izmišljena

3. Biti barbadoziran (to be barbadoed) je bila v 17. stoletju angleška besedna zveza, ki je pomenila, da so te odpeljali kot sužnja na Barbados. Prvi sužnji tam so bili belci, pretežno Irci.

Trditev je resnična

4. Preden so prejšnji teden Rihanno imenovali za 11. herojinjo Barbadosa, je že prej postala njena uradna blagovna znamka, na Barbadosu pa so jo počastili tudi z državnim praznikom in ulico v glavnem mestu.

Trditev je resnična

5. Prvi ameriški predsednik George Washington je samo enkrat zapustil ozemlje današnjih Združenih držav Amerike. Iz zdravstvenih razlogov je odšel na Barbados.

Trditev je resnična

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj