Skoraj polovica Slovenk in Slovencev uživa alkohol čezmerno, prisotnost alkohola v kulturi in običajih pa je tako samoumevna, da se ti vzorci prenašajo iz roda v rod. Ker smo že dodobra zakorakali v Martinov teden, opozarjamo na preventivno akcijo Slovenija piha 0,0. Do konca tedna bodo policisti na cestah izvajali poostrene nadzore alkoholiziranosti in nagrajevali 0,0 šoferje. Sogovorniki: Vodja Sektorja za krepitev zdravja in preprečevanje odvisnosti na Ministrstvu za zdravje Vesna Marinko, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi magister Ivan Kapun ter naključni mladi na ljubljanskih ulicah.

Slovenija piha 0,0: V Martinovem tednu policisti na cestah izvajajo poostrene nadzore alkoholiziranosti

V Sloveniji se odnos do pitja alkohola ne spreminja pogosto. Imamo skoraj polovico populacije, ki uživa alkohol čezmerno, prisotnost alkohola v kulturi in običajih pa je tako samoumevna, da se ti vzorci prenašajo iz roda v rod.

"Razširjeno uživanje alkoholnih pijač se na žalost odraža tudi na cestah, saj je alkohol pomemben dejavnik nastanka prometnih nesreč, predvsem tistih z najhujšimi posledicami. Približno vsaka deseta prometna nesreča tako nastane zaradi uporabe alkohola, vzrok vsake tretje smrtne prometne nesreče pa je opit voznik. To so podatki, ki pa jih želimo izboljšati." - Vesna Marinko, vodja Sektorja za krepitev zdravja in preprečevanje odvisnosti na Ministrstvu za zdravje

Eden izmed načinov opozarjanja udeležencev cestnega prometa pred opitostjo za volanom je tudi preventivna akcija Slovenija piha 0,0. Že šestič ga organizirata Ministrstvo za zdravje in Policija, ki v Martinovem tednu na slovenskih cestah izvaja poostrene nadzore s testi alkoholiziranosti. Voznikom, ki ob kontroli na cestah napihajo 0,0 promila alkohola, prinese nagrado v obliki vstopnice za koncert policijskega orkestra z izbranim pevskim gostom. Tudi ostali 0,0 vozniki imajo možnost za vstopnico. Pridobijo jo tako, da na spletni strani rešijo kviz.

"Veseli me, da se predvsem mladi pogovarjajo, ko gredo na zabave, kdo bo vozil in kako se bodo pripeljali nazaj. To je potrebno izboljšati še na podeželju, kjer javnega prevoza ali pa taksijev in ostalih alternativnih izbir ni zadosti. V mestu je to lažje, ampak vseeno seveda ko si pijan, se moraš vsesti v taksi. To je tista odločitev, ki pa mora biti običajno sprejeta že mnogo prej." - mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi

Kaja Ravnak