V ciklu oddaj jesenske rekreacije se posvečamo mladim športnikom, ki se še spoznavajo z osnovami svojega športa, čeprav nekateri trenirajo že večkrat tedensko. V tokratni oddaji boste spoznali osnovnošolko Elo Bele, ki je del atletskega treninga opravila z dvakratnim olimpijcem Luko Janežičem.

V drugem delu serije oddaj o mladih športnikih predstavljamo atletiko z Luko Janežičem

Nov cikel oddaj o rekreaciji posvečamo mladim športnikom. Ti se bodo na treningu pridružili svojim vzornikom, jih povprašali za kakšen nasvet in se z njimi pomerili v svojem športu.

V drugem delu smo obiskali stadion v Kamniku, kjer atletiko trenira 11-letna Ela Bele, drugouvrščena na letošnjem tekmovanju skoka v višino, iz Atletskega kluba Domžale. Na treningu ji je spodbudo dajal Luka Janežič, olimpijec, ki je nastopil v Riu de Janeiru leta 2016 in v Tokiu leta 2021. Je državni rekorder v teku na 400 metrov, trikrat je bil izbran tudi za najboljšega atleta v Sloveniji in evropskega prvaka do 23 let.

"Do srednje šole naj se mladi športniki igrajo. Fino je, da poskusijo vse atletske discipline: od skokov, do metov in tekov, da se razvijajo skozi igro. Ne smejo pa se otroci prehitro ukvarjati z vrhunsko atletiko. Za to je čas v srednji šoli, ko se bolj profesionalno pristopi, takrat se treninge tudi okrepi." – Luka Janežič

Pri atletiki imamo to srečo, da lahko gremo v specializacijo kakšno leto pozneje kot pri drugih športih."Vsi atleti pri nas začnejo mnogobojski del, da se spoznajo z vsemi disciplinami atletike. Pri U16 pa atleta že usmerimo v eno disciplino, takrat tekmovanja postanejo resnejša," pove Domen Jarc, trener AK Domžale. Od daleč je Elin trening opazoval tudi njen oče Peter. "Šport da motivacijo otroku, da se izkaže v tistih zadevah, ki mu najbolj ustrezajo." Kaj pa je v atletiki Eli najljubše izvajati?

"Rada skačem v višino. Za zdaj še tehniko škarjice, zdaj pa se bom začela učiti še tehnike flop. Komaj čakam!"

Jure Jeromen, Nina Smole