Ime tedna

Gre za nov, učinkovit in varen pristop imunološkega zdravljenja raka

Ime tedna je Gregor Serša, vodja oddelka za eksperimentalno onkologijo na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, kjer začenjajo prvo fazo klinične študije novega genskega zdravila za zdravljenje raka

gregor serša
Gregor Serša
foto: Onkološki inštitut, izjava za javnost

Ime tedna je prof. dr. Gregor Serša, vodja oddelka za eksperimentalno onkologijo na Onkološkem inštitutu Ljubljana, kjer začenjajo prvo fazo klinične študije novega genskega zdravila za zdravljenje raka. Novo gensko zdravilo, postopek priprave in celotno proizvodno okolje so plod slovenskega znanja in izkušenj strokovnjakov, ki so več kot tri  leta sodelovali v projektu SmartGene.si.

"Predvidevamo, da bomo vključevali bolnike s primarnimi tumorji, ki so lahko zdravljeni tudi kirurško, a pred tem jim ponujamo to možnost zdravljenja. Če pa to zdravljenje ne bo učinkovito, bo še vedno možen in izvedljiv kirurški poseg."

V okviru tega projekta pa je potekal tudi razvoj aplikatorja električnih pulzov, ki ga pripravljajo kolegi na Fakulteti za elektrotehniko. Ta aplikator bo manjši, prenosljiv, naj pa bi imel tudi učinkovitost, da dostavljanje zdravila v kožo ne bo boleče.

Kandidata sta bila še:

Gregor Slavec, mladi kmet iz Knežaka, ki je po starem očetu podedoval opuščeno kmetijo, kjer na nekoč že zaraščenih pašnikih pase koze srnaste in drežniške pasme, bovške ovce, cikasto govedo in osle. Lotil se je tudi izdelave sladoleda iz kozjega mleka, ki ga prodaja  v ekološki embalaži. Zaradi svojih prizadevanj je postal Inovativni mladi kmet leta 2021. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL1 na 1919)

Nina Dragičević, pesnica, ki je za pesniško zbirko "To telo, pokončno" prejela Jenkovo nagrado za najboljšo pesniško zbirko v zadnjih dveh letih. Žirija je v utemeljitvi nagrade zapisala, da je zbirka "nekakšna pesniška skladba našega prostora in časa, ki nič ne skriva, vse vrže v ksiht ter prepriča z radostnim besom." (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na 1919)

Rezultati

Loading ... Loading ...

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).