Aleš Jurca je zaposlen kot vodja raziskav v podjetju Volumental. Švedsko podjetje nagovarja uporabnike, ki želijo športne superge po svoji meri. S 3D čitalci v več kot 2500 trgovinah po svetu lahko natačno izračunajo, v kateri znamki superg se boste počutili najbolje. V ugledni reviji Nature scientific reports so objavili raziskavo, v kateri so zajeli 1,2 milijona stopal.

3D-skeniranje v obutveni industriji, priporočitveni sistemi in Spotify: A Product Story. Aleš Jurca je zaposlen kot vodja raziskav v podjetju Volumental

Švedsko podjetje Volumental nagovarja uporabnike, ki želijo športne copate po svoji meri. S 3D-čitalci v več kot 2500 trgovinah po svetu lahko natačno izračunajo, v kateri znamki superg se boste počutili najbolje. V ugledni reviji Nature scientific reports so objavili raziskavo, v kateri so zajeli 1,2 milijona stopal. Raziskovali so razlike v stopalih med ljudmi v Ameriki, Evropi in Aziji.

Kdaj bomo čevlje tiskali? Kako delujejo sistemi, ki priporočajo, kaj ustreza posamezniku, in zakaj je pomembno razmišljati o količini podatkov, ki si jih lasti določeno podjetje?

Aleš Jurca poslušalkam in poslušalcem priporoča podkast Spotify: A Product Story.

Odbita do bita je raziskovala na Švedskem in v Estoniji. Poslušajte še:

Naročite se in podkast ocenite. Zanimivosti iz tehnološkega sveta pošiljava tudi v elektronske nabiralnike. Naročilnica na Odbito pismo je tukaj. Razpravi o odbitih temah se lahko pridružite na Twitterju. Dosegljiva sva tudi na naslovu odbita@rtvslo.si

Anže Tomić, Maruša Kerec