Tujerodna rastlinska ali živalska vrsta je tista, ki se pojavlja zunaj svojega naravnega območja, ima potencial širjenja, njeno pojavljanje pa je posledica namernega ali nenamernega človekovega vnosa na novo območje. In ko taka vrsta v ekosistemih trči ob druge vrste, ki sobivajo v ravnovesju, začne izrivati domorodne vrste in ravnovesje se poruši. Takrat tujerodna vrsta dobi predznak invazivna. A invazivke so lahko tudi uporabne: mnoge so vir celuloze in lesa, iz njih lahko izdelujemo barvila, pripravke prosti vrtnim škodljivcem, številne so medovite in tako naprej. Mi bomo v tokratni oddaji Mimogrede v divjini spoznali tiste, ki jih lahko pojemo.

Spoznali smo nekaj užitnih invazivk, ki uspevajo pri nas, med drugimi topinambur, mirabolano in najbolj problematično, japonski dresnik

Brez tujerodnih rastlih bi bil naš jedilnik izjemno dolgočasen. Koruza, krompir, paprika, paradižnik in tako naprej so rastline, ki so pri nas naturalizirane in brez skrbi človeka pri nas ne bi uspevale. Težave se pojavijo, ko se tujerodne vrste tako zelo udomačijo, da se nenadzorovano, brez pomoči človeka širijo v naravnem okolju.  

Tujerodna rastlinska ali živalska vrsta je tista, ki se pojavlja zunaj svojega naravnega območja, ima potencial širjenja, njeno pojavljanje pa je posledica namernega ali nenamernega človekovega vnosa v novo območje. In ko taka vrsta v ekosistemih trči ob druge vrste, ki sobivajo v ravnovesju, ogroža domorodne vrste in ravnovesje se poruši. Takrat tujerodna vrsta dobi predznak invazivna. A invazivke so lahko tudi uporabne: številne so vir celuloze in lesa, iz njih lahko izdelujemo barvila, pripravke proti vrtnim škodljivcem, številne so medovite in tako naprej.

V tokratni oddaji smo spoznali tri, ki so jih pod drobnogled vzeli pod pokroviteljstvom evropskega projekta APPLAUSE (Alien PLAnt SpEcies), ki ga je financiral Evropski sklad za regionalni razvoj, pri katerem so sodelovale naše sogovornice dr. Irena Vovk in dr. Vesna Glavnik z Odseka za prehrambeno kemijo Kemijskega inštuituta v Ljubljani in Marjeta Cevc, predavateljica kuharstva na BIC Ljubljana. Pod pokroviteljstvom projekta pa je nastala tudi knjižica Okusne jedi iz invazivnih tujerodnih rastlin.

Miha Švalj