Nove filmske stvaritve bo 32. ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFe predstavil med 11. in do 21. novembrom. V desetih programskih sklopih bo na ogled okoli 80 celovečercev in 16 kratkih filmov. Po lanski spletni različici bo letošnja hibridna: v kinodvoranah v Ljubljani, Mariboru, Celju in Novem mestu ter na spletu.

32. LIFFe s hibridno različico: 80 celovečernih in 16 kratkih filmov

Nove filmske stvaritve bo 32. Ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFe predstavil med 10. in 21. novembrom. V desetih programskih sklopih bo na ogled okoli 80 celovečercev in 16 kratkih filmov. Po lanski spletni različici bo letošnja hibridna: v kinodvoranah v Ljubljani, Mariboru, Celju in Novem mestu ter na spletu.

Zaradi novih veljavnih ukrepov za zajezitev širjenja epidemije se je zasedenost kinodvoran omejila na petdeset odstotkov. Od 80 celovečercev jih bo tudi s tem namenom več, kar 45, na voljo za spletni ogled. Kot pove Simon Popek, programski direktor festivala LIFFe, po navadi prodajo 60 odstotkov vstopnic, letos pa so bili kupci malo bolj zadržani. Največ povpraševanja je bilo po vstopnicah za film Francoska depeša, Vzporedni materi in Prasica, slabšalni izraz za žensko. Ta ima tudi dovoljenje za spletno predvajanje. 

"Nosilna tema letos so avtorice, ustvarjalke. V festivalskem krogotoku je bilo prvič vidno, da je v ponudbi opazen porast deleža režiserk. Tu je moralo priti do nekih sistemskih sprememb, kar je dobrodošla novica."

Po navadi na LIFFu zavrtijo 100 celovečercev, letos jih bo manj tudi zato, ker je po projekcijah treba prezračiti in razkužiti dvorane. 

"Obiskovalce prosimo, da se na festival odpravijo malenkost prej, da se na vhodih opravi PCT-pregled z osebnimi dokumenti. Tudi sedežni red ne velja več. Malo bo treba biti potrpežljiv, ker so spremembe kar radikalne, letos tik pred zdajci. Upamo, da čim bolj nemoteno izpeljemo festival."

Jolanda Fele