V tokratni epizodi bomo spoznali Pariz kot mesto ljubezni skozi raziskovalno delo slovenske rezidentke na Cité internationale des arts Tjaše Črnigoj. Išče zgodbe brezdomcev, ki nimajo prostora za emocionalno in seksualno življenje.

Razglednice iz Pariza: Tjaša Črnigoj z dokumentarno gledališko predstavo raziskuje zgodbe brezdomcev

V tokratni epizodi bomo spoznali Pariz kot mesto ljubezni skozi raziskovalno delo slovenske rezidentke na Cité internationale des arts Tjaše Črnigoj. Išče zgodbe brezdomcev, ki nimajo prostora za čustveno in seksualno življenje.

"Raziskava še poteka. Razmišljala sem, kaj so nepričakovane ljubezni, in se začela spraševati o ljubezenskem in seksualnem življenju v Parizu, v mestu ljubezni. Raziskujem prek intervjujev v različnih centrih za brezdomce."

Ustvarjanje v Parizu se je začelo s transdisciplinarnim laboratorijem, ki je bil njen rezidenčni projekt. Želela si je, da se zgodijo srečanja ljudi z različnih koncev sveta in umetniških disciplin, kjer bi vsi pripravljali skupno temo. Izbrala je ljubezen kot družbeni konstrukt.

"Kontaktirala sem različne centre za brezdomce, eni so dnevni, drugi za bivanje, spet tretji samo za ženske z otroki. Raziskava je namenjena temu, da bo iz tega nekoč nastala dokumentarna gledališka predstava."

Navdihnili so jo želja po sodelovanju in ljudje z vseh vetrov. Želela je priti v Pariz in tukaj začeti nekaj ustvarjalnega.

"Pariz je zame dragocena izkušnja, ker je veliko mesto. Zdi se mi, da je tukaj res veliko različnih perspektiv in odprtosti. Všeč mi je dostopnost zelo pomembnih umetnikov, umetnic, razstav in gledališča. Lahko spoznavam umetniška dela, ki v Slovenijo v takem obsegu niti ne pridejo."

 

Nina Zagoričnik