Pierre Racicot je bil eden najbolj priznanih linijskih sodnikov v Ligi NHL. V 28-letni karieri je sodil na 1880 tekmah rednega dela in na 254 tekmah končnice. Desetkrat je delil pravico na finalnih serijah za Stanleyjev pokal, prav posebno doživetje pa so bile olimpijske igre v Torinu.

Pierre Racicot je bil eden najbolj priznanih linijskih sodnikov v najmočnejši severnoameriški hokejski ligi

V 28-letni karieri je sodil na 1880 tekmah rednega dela in na 254 tekmah končnice. Desetkrat je delil pravico na finalnih serijah za Stanleyjev pokal, prav posebno doživetje pa so bile olimpijske igre v Torinu. Od prvega decembra bo nadzornik sodnikov v Ligi NHL, do takrat pa bo linijski sodnik tudi v Ligi IceHL. Obiskal je tudi Tivoli, kjer je sodil na tekmi med Olimpijo in Orli iz Znojma. Kakšne spomine ima na 12. oktober 1993?

"To je bila moja prva tekma v Ligi NHL. Izpolnile so se mi sanje, ko sem oblekel uradno sodniško majico z logotipom Lige NHL. To je bilo prav posebno doživetje. Takrat res nisem mislil, da bom to delo opravljal kar 28 let."

Sicer se je ime Pierre Racicot v medijih največkrat pojavljalo v času končnic oziroma ob samih finalnih serijah. V karieri je tako sodil v kar desetih serijah. Zelo vroče je bilo v letu 2012, ko sta v finalu igra Los Angeles in New Jersey. Na zadnji šesti tekmi v Staples centru je v obrambni akciji zaustavil igralca gostov Antona Volčenkova.

"Za tekme končnice potrebuješ precej izkušenj. Če imaš dovolj izkušenj, se igra upočasni. V rednem delu moraš soditi pet sezon, potem pa imaš dovoljenje za sojenje tekem končnice. To je popolnoma nova sezona. Zadnji dan rednega dela in prvi dan končnice, to sta dve popolnoma različni sezoni."

O najboljšem slovenskem hokejistu, Anžetu Kopitarju, ima Racicot izjemno pozitivno mnenje.

"V treh desetletjih sem spoznal več tisoč hokejistov. Anže je med trojico najbolj prijaznih igralcev. Igra zelo intenzivno, a je vseeno pošten. Če sem bom kdaj zmotil, me bo vprašal in se bova pogovorila. Pošten in prijazen človek je."

Kakšno mnenje ima o skoraj dva metra visokem linijskem sodniku Anže Kopitar?

"Pierre je zelo dober sodnik. Najbolj se spomnim, da nam je sodil v finalu leta 2012 proti New Jerseyju. Zelo preprost je. Z njim je bilo mogoče vzpostaviti dobro zvezo med igralcem in sodnikom." - Anže Kopitar

Tomaž Langerholz