Ime tedna je postala Svetlana Makarovič, igralka, glasbenica, pesnica, pisateljica in vsestranska ustvarjalka, prejemnica Ježkove nagrade za leto 2021, ki jo za izvirne dosežke ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha, podeljujemo na RTV Slovenija. Ne samo, da je naša najbolj reprezentativna sodobna pravljičarka, ki jo odlikujejo širina, globina in ostrina duha, močno je zaznamovala tudi slovensko gledališče in šanson.

Igralka, glasbenica, pesnica, pisateljica in vsestranska ustvarjalka, prejemnica Ježkove nagrade za leto 2021

Ime meseca oktobra je postala Svetlana Makarovič, prejemnica Ježkove nagrade za leto 2021, naša najbolj reprezentativna sodobna pravljičarka, ki jo odlikujejo širina, globina in ostrina duha, močno je zaznamovala tudi slovensko gledališče in šanson. "Z Ježkom sva si zelo podobna. Oba sva bila kar precej zagrenjena in oba sva se reševala s humorjem. Dejstvo je, da je treba humor vedno, še posebej pa tukaj in zdaj, jemati resno, saj sta humor in satira zelo močno orožje," je povedala ob tem, ko je postala Ime tedna.

Veliko generacij otrok pozna njene pravljice. A njihova pisateljica pravi, da njen namen ni vzgajati otrok, saj ni ne vzgojiteljica, ne učiteljica, ne mama, ne teta, ampak …

"Pravljica v meni zaživi in zato jo vržem na papir. Res pa je, da vsak otrok, ki ima žalostno otroštvo, bolj hrepeni po pravljični pripovedi. Če mu nihče ne pripoveduje kaj lepega, si pa sam izmisli."

Kandidati so bili še:

Andrej Bauer, profesor računalniške matematike na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko, ki je prejel prestižno nagrado Levija L. Conanta Ameriškega matematičnega združenja. 

Ana Nuša Kern, ravnateljica Osnovne šole Preserje pri Radomljah, kjer so za spodbujanje in razvoj vrednot, spoštljivih odnosov in sodelovanja prejeli naziv najbolj kulturne slovenske šole. 

Urh Grošelj, pediater z ljubljanske Pediatrične klinike, ki se ukvarja s hiperholeserolemijo, dedno presnovno motnjo. 

Izbor poteka vsak mesec med tedenskimi zmagovalci, Imeni tedna, ki so jih izglasovali poslušalci. Vsi kandidati za Ime tedna pa glasujejo in izberejo tistega, ki je po njihovem mnenju najbolj zaznamoval mesec. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja.

Rok Kužel