Najuspešnejši nemški smučar Felix Neureuther je kar 13-krat stal na najvišji stopnički tekem svetovnega pokala, pohvali pa se lahko tudi s petimi odličji s svetovnih prvenstev. Kot zanimivost – svojo prvo tekmo svetovnega pokala je odsmučal prav pri nas v Kranjski Gori. V svojem domu nima osvojenih medalj in pokalov, saj pravi, da mu več pomenijo spomini s tekem in občutki, ki jih je doživljal ob zmagah in porazih.

Tudi po tekmovalni upokojitvi sicer ostaja vpet v svet smučanja. Zaljubljenec v naravo in gore z družino živi v domačem Garmisch-Partenkirchnu. Kot strokovni sodelavec dela na nemški televiziji, v zadnjih letih pa se je v sodelovanju z različnimi mednarodnimi organizacijami posvetil tudi ozaveščanju o podnebnih spremembah. Pri tem s prstom pokaže na odgovorne na Mednarodni smučarski zvezi.

"V teh časih se mi ne zdi primerno, da se tekme svetovnega pokala začnejo že konec oktobra. Morale bi se začete tri ali štiri tedne pozneje. Sölden sicer pripravi izvrstno odprtje sezone, a razmisliti moramo, v katero smer peljati smučanje, da bi ljudje v njem še uživali in pri tem ne bili obremenjeni z dejstvom, da se ledeniki, na katerih potekajo tekme, talijo."

 

Na to je opozarjal že med svojo kariero, a pravi, da za zdaj ne občuti nobenih sprememb. Po njegovih besedah nihče od odgovornih ne sliši glasu športnika, kar ga žalosti. Poleg ohranjanja narave pa je prav posebno veselje našel tudi v pisanju športnih zgodb za otroke.

"Ko otroci odraščajo, imajo vzornike in to je pomembno. Zato tudi želijo postati vrhunski smučarji, nogometaši ali pa si samo želijo iti na igrišče in se ukvarjati s športom. S pravljicami želim povedati otrokom, da je šport zabaven. Poleg tega bi jim rad predstavil tudi pomembne stvari, ki jih pridobiš s športom. Denimo fairplay ali to, da moraš trdo delati za zadeve, ki jih želiš doseči."

Nina Smole