Marie-Claire Pagano se predstavi kot pol Britanka in pol Italijanka. Čeprav ta hip opravlja doktorat v Združenem kraljestvu, zadnjih nekaj let pogosto obiskuje Slovenijo.

Marie-Claire Pagano je odraščala v predmestju Birminghama v Veliki Britaniji. Po očetovi strani ima italijanske korenine, zato je znotraj meja naše zahodne sosede preživela številna poletja in praznike, zadnja leta pa vse pogosteje prihaja tudi v Slovenijo. Zdaj v sklopu doktorskega študija raziskuje, kako psi izražajo čustva z obrazno mimiko, premiki repa in telesno držo.

"Že od nekdaj imam željo, da bi poskušala razumeti živali. Psi imajo prav posebno mesto v mojem srcu. Moja prva služba je bila sprehajanje sosedovih psov, pozneje pa striženje psov. Ko sem bila mlajša, mi doma namreč niso pustili imeti svojega psa, zato sem izkoristila vsako možnost, da sem si lahko izposodila tuje ljubljenčke."

 

Privilegij ima, da lahko zaradi življenja v različnih državah prepoznava kulturne razlike in med seboj primerja navade.

"Morda sem kot kulturno posebnost opazila veliko manj pritiska, da bi se morala komu zahvaljevati. Ko v Veliki Britaniji namreč prečkaš cesto, se moraš zahvaliti avtu, ker se je ustavil, tudi če stojiš na prehodu za pešce. Tukaj tega pritiska ne občutim. Če se mi nekdo zahvali, torej vem, da ni samo pričakovano, ampak je iskreno."

Maja Ava Žiberna, Neža Borkovič