Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. V tokratni izdaji o Norveški.

Ne najpomembnejša, vsekakor pa zanimiva dejstva za zvedave poslušalce, ki morajo izmed petih trditev izbrati napačno. V tokratni izdaji o Norveški

Izmed spodnjih trditev poiščite napačno.

1. Svetovno znano in zelo drago znamko norveške izvirske vode Voss lahko kupite po vsem svetu, tudi pri nas. Pri čemer je zanimivo, da jo polnijo v Gruziji.

Trditev je izmišljena

2. Glavno mesto Norveške se Oslo imenuje od leta 1924. Prej se je imenovalo Kristiania.

Trditev je resnična

3. Norveška Noetova barka pravijo globalni semenski banki na Svalbardu, otočju med Norveško in severnim polom, kjer globoko v gori in ledu hranijo že krepko prek milijon različnih vrst semen z vsega sveta.

Trditev je resnična

4. Troll je ime norveški avtomobilski znamki, sodobniku vzhodnonemških trabantov. Nizkocenovne Trolle so na Norveškem izdelovali že nekaj mesecev pred Trabanti, so pa bile njihove šasije prav tako iz umetne mase.

Trditev je resnična

5. Norska smörkrisen oziroma smörpanik je ime za veliko pomanjkanje masla na Norveškem leta 2011. Zavojček masla iz uvoza je v trgovini zaradi velikega pomanjkanja stal tudi do 40 evrov, spletni preprodajalci pa so ga prodajali tudi po 80 evrov za kos.

Trditev je resnična

Tadej Košmrlj, Uršula Zaletelj