Zakaj kljub vsem rdečim alarmom, ki jih človeštvu pošilja planet, pridobivanje in uporaba fosilnih goriv ne upadata? Zakaj vedno pogostejši vročinski valovi, ujeme, neurja kljub svoji moči nimajo moči zaustaviti korporacij, ki nadaljujejo izkoriščanje planeta, in zakaj je gospodarstvo še vedno tako zelo odvisno od fosilnih goriv? Vrag je odnesel šalo, sedanje okoliščine pa so tako ekstremne, da je treba resno premisliti o taktikah boja proti podnebnim spremembam, je prepričan švedski okoljski aktivist in profesor na Oddelku za človeško geografijo Univerze v Lundu Andreas Malm, gost tokratnega vročega mikrofona.

Gost oddaje je švedski okoljski aktivist in profesor na Oddelku za človeško geografijo Univerze v Lundu Andreas Malm

Zakaj kljub vsem rdečim alarmom, ki jih človeštvu pošilja planet, pridobivanje in uporaba fosilnih goriv ne upadata? Zakaj vse pogostejši vročinski valovi, ujme, neurja kljub svoji moči nimajo moči ustaviti korporacij, ki nadaljujejo izkoriščanje planeta, in zakaj je gospodarstvo še vedno tako zelo odvisno od fosilnih goriv?

Vrag je odnesel šalo, zdajšnje okoliščine pa so tako ekstremne, da je treba resno premisliti o taktikah boja proti podnebnim spremembam, je prepričan švedski okoljski aktivist in profesor na Oddelku za človeško geografijo Univerze v Lundu Andreas Malm.

"Imeli bomo vse višje temperature ter vse daljše, intenzivnejše in pogostejše vročinske valove. Vse to, kar se nam dogaja zdaj, je samo začetek. Mislim, da bi morala podnebna gibanja izkoristiti vse pravne vzvode proti naftnim in plinskim družbam, pa tudi proti vladam, ki se niso odzvale. To je ena izmed številnih taktik, ki bi jih morali uporabiti."

Maja Ava Žiberna