V Ljubljani, Logatcu, na Vrhniki in Igu poteka velika mednarodna vaja SIQUAKE2020, ki so jo kot olimpijske igre zaradi epidemije prestavili za eno leto. Namen vaje je preveriti pripravljenost države in njenih služb na močnejši potres v osrednji Sloveniji. Do četrtka se bo okoli 500 različnih reševalcev urilo in krepilo znanje na 12 deloviščih. Kako pripravljeni smo na hujši potres in njegove posledice, je na enem izmed delovišč v ljubljanskih Stožicah preverjal tudi Aleš Smrekar.

O pripravljenost naše države in njenih služb na močnejši potres

V Ljubljani, Logatcu, na Vrhniki in Igu poteka velika mednarodna vaja SIQUAKE2020, ki so jo kot olimpijske igre zaradi epidemije prestavili za eno leto. Namen vaje je preveriti pripravljenost države in njenih služb na močnejši potres v osrednji Sloveniji. Do četrtka se bo približno 500 različnih reševalcev urilo in krepilo znanje na 12 prizoriščih. Kako pripravljeni smo na hujši potres in njegove posledice, je na enem izmed prizorišč v ljubljanskih Stožicah preverjal tudi Aleš Smrekar.

"Slovenija je država s srednjo potresno ogroženostjo, ampak učinki bi lahko bili dokaj veliki zaradi razmeroma plitvih žarišč. Ta projekt zato dviguje pripravljenost sistema za zaščito in reševanje ter dviguje odzivne zmogljivosti za posredovanje v potresu." – Domen Torkar z Uprave za zaščito in reševanje

Aleš Smrekar