Vroči mikrofon

Širitve EU na Balkan ne bo, plan B pa ne obstaja

Kako zelo nevarne so ideje o "Srbskem svetu"? Zakaj si v Bosni in Hercegovini v resnici ne želijo reform volilnega sistema? In kakšno vlogo imata na Balkanu ta hip Slovenija in Evropska unija? Gost Jasmin Mujanović

jasmin
Jasmin Mujanović
foto: Osebni arhiv

Floskula, da je Balkan sod smodnika, je bila že tolikokrat obravnavana iz vseh zornih kotov - a vendarle se zdi, sploh tistim, ki tako imenovano regijo Zahodnega Balkana spremljajo od blizu, da je še kako živa ter da je vžigalna vrvica nenehno prižgana, določeni dogodki in incidenti pa ji dolžino do soda smodnika ali podaljšujejo ali skrajšujejo.

Na Brdu pri Kranju poteka Vrh Evropske unije in Zahodnega Balkana, kjer pa je dogajanje vse prej kot mirno. Političnim analitik Jasmin Mujanović tako profesionalno kot akademsko spremlja politiko, družbo in razvoj demokracije na Zahodnem Balkanu.

Še posebej je zaskrbljen zaradi ideje "Srbskega sveta", za katerega pravi, da ni nič drugačna od ideje "Velike Srbije". Na te ideje bi se morali nujno odzvati in jih zatreti v kali. Za Bosno in Hercegovino pravi, da je zasužnjena v svoj ustavni sistem, ki je osnovan na ideologiji segregacije in apartheida. Sam ne verjame več v proces evropske širitve na območju Zahodnega Balkana.