Policisti so po včerajšnjih izgredih v Ljubljani zaenkrat pridržali devet ljudi, kriminalistična preiskava pa še intenzivno poteka, tako je opoldne pojasnil generalni direktor policije Anton Olaj. Policija sicer ugotavlja, da so bili napadalci organizirani, v izgredih pa je bilo lažje poškodovanih sedem policistov in en udeleženec, poškodovano je tudi poslopje Državnega zbora. Opoldne so na tiskovni konferenci še pojasnili, da so po njihovih informacijah včeraj pravilno ocenili varnostno tveganje neprijavljenih protestov. Pred tem smo za podnapise dogajanja prosili urednika Sobotne priloge Dela Alija Žerdina, ki ga je presenetilo včerajšnje ravnanje policije, ki je po njegovi oceni močno podcenjevala možnost, da bi prišlo do protestov v večjem obsegu. Kaj se dogaja z družbo?

Komentar Alija Žerdina, urednika Sobotne priloge Dela, ob včerajšnjih protestih proti uvajanju pogoja PCT

"Družba, ki je bila včeraj zbrana, je bila zelo heterogena: od pripadnikov gibanja Maske dol, ljudi, ki so v vsakdanjem življenju ogorčeni zaradi ukrepov PCT, nogometnih navijačev, do ljudi, ki so na splošno nezadovoljni. Mislim, da zelo majhna presečna množica vsebuje tudi nekatere udeležence petkovih kolesarskih protestov. Tukaj je treba iskati razlike, ne posploševati, da je včerajšnji protest samo nadaljevanje petkovih protestov. Kar je značilno za petek, je po moji oceni neka nenasilna drža, globoko pa obžalujem, da je včeraj vzniknilo nasilje, ob katerem je bila poškodovana stavba parlamenta. Protest je šel čez mejo, ki jo dopušča zakonodaja, ki pravi, da so dovoljeni mirni protesti, za včerajšnji protest pa tega nikakor ne morem trditi."

Policisti so po včerajšnjih izgredih v Ljubljani za zdaj pridržali devet ljudi, kriminalistična preiskava pa še intenzivno poteka, tako je opoldne pojasnil generalni direktor policije Anton Olaj. Policija sicer ugotavlja, da so bili napadalci organizirani, v izgredih pa je bilo lažje poškodovanih sedem policistov in en udeleženec, poškodovano je tudi poslopje Državnega zbora. Opoldne so na tiskovni konferenci še pojasnili, da so po njihovih informacijah včeraj pravilno ocenili varnostno tveganje neprijavljenih protestov. Pred tem smo za podnapise dogajanja prosili urednika Sobotne priloge Dela Alija Žerdina. Presenetilo ga je včerajšnje ravnanje policije, ki je po njegovi oceni močno podcenjevala možnost, da bi se zgodili protesti v večjem obsegu. Kaj se dogaja z družbo?

"Družba je po eni strani razburjena, po drugi strani utrujena od ukrepov. Razburjena je zato, ker se ukrepi ves čas spreminjajo; človek je v hudih težavah tudi, če je zelo vešč iskanja virov. Če me boste vprašali, kakšne omejitve veljajo danes, pa imam v opisu delovnih nalog, da natančno sledim, kaj je dopustno in kaj ne, vam moram odgovoriti, da se mi ne sanja. To je razlog, da so ljudje razburjeni, ker se jih občasno obklada s podcenjujočimi, da ne rečem žaljivimi oznakami." 

 

 

Nataša Štefe, Maja Ava Žiberna