Če bi življenje kaj ubogalo statistiko, bi se srčnega zastoja lahko bali predvsem moški po 65. letu, a življenje je seveda vse prej kot predvidljivo, tudi pri srčnem zastoju. Ali še posebej pri njem. In čeprav je pri dojenčkih in majhnih otrocih najmanj verjeten, ga seveda lahko doživijo tudi ti. In oživljati lastnega otroka, še posebej krhko, malo, le nekaj dni staro bitje, je ekstremno stresen dogodek. Doživel ga je tudi naš sogovornik Boštjan Čerin, nasvete za učinkovito oživljanje otrok pa je prispeval Gregor Bratkič, reševalec zaposlen na reševalni postaji Ljubljana in inštruktor za tečaje oživljanja otrok.

Reševanje otroka s srčnim zastojem vedno začnemo s petimi vpihi, šele nato izmenjaje 15 stisov presnega koša in dva vpiha. Dojenčkom glave ne zvračamo, ker bi dihalno pot tako zaprli

Če bi življenje kaj ubogalo statistiko, bi se srčnega zastoja lahko bali predvsem moški po 65. letu, a življenje je seveda vse prej kot predvidljivo, tudi pri srčnem zastoju. Ali še posebej pri njem. In čeprav je pri dojenčkih in majhnih otrocih najmanj verjeten, ga seveda lahko doživijo tudi ti. In oživljati lastnega otroka, še posebej krhko, malo, le nekaj dni staro bitje, je ekstremno stresen dogodek. Doživel ga je tudi naš sogovornik Boštjan Čerin, nasvete za učinkovito oživljanje otrok pa je prispeval Gregor Bratkič, reševalec, zaposlen na reševalni postaji Ljubljana, in inštruktor za tečaje oživljanja otrok.

Vsi tečaji temeljnih postopkov oživljanja od 11. do 16. oktobra so brezplačni, lokacije so zbrane TUKAJ. Največ tečajev bo 16. oktobra – na svetovni dan oživljanja.

Jana Vidic