Ime tedna je postala Ana Tasič, humanitarka in smučarska vaditeljica, ki je v Afganistanu sodelovala s tamkajšnjimi športniki, od prihoda talibanov v Kabul pa v sklopu civilne mreže aktivno pomaga pri reševanju svojih varovancev in ostalih civilistov.

Humanitarka in smučarska vaditeljica, ki je v Afganistanu sodelovala s tamkajšnjimi športniki, od prihoda talibanov v Kabul pa v sklopu civilne mreže pomaga pri reševanju svojih varovancev in drugih civilistov

Septembrsko ime meseca je postala Ana Tasič, ki že nekaj časa pomaga pri reševanju civilistov iz Afganistana. "Nam je uspelo pomagati sedemdesetim ljudem, precej jih je žal še ostalo zadaj. Sodelovala nisem z nobenim Slovencem, ker že glasovi naših nevladnih organizacij pri vladi niso bili slišani, zato sama gotovo ne bi mogla ničesar doseči," tako je povedala, ko je postala ime tedna.

V preteklih letih je bila Ana Tasič pogosto v Afganistanu. Tamkajšnje življenje tudi pred odhodom ameriških vojakov ni bilo najbolj mirno.

"Država je bila vedno revna. Stvari so se glede varnostnega položaja spreminjale na slabše. Bilo je vse več bombnih napadov, tako da se je vedelo, da se stvari ne spreminjajo na bolje. Ni bilo vzdržno, ampak v primerjavi s tem, da danes dekleta ne smejo iz hiše, je bilo boljše. Ljudje so nekako živeli, zdaj pa dejansko gospodarstvo propada, ljudje počasi ne bodo imeli kaj jesti. Težak položaj se je spremenil v katastrofo."

Kandidati so bili še:

Primož Roglič, kolesar, ki je še tretjič zapored zmagal na tritedenski dirki po Španiji in tako postal šele tretji kolesar v zgodovini Vuelte, ki je slavil tri zaporedne španske pentlje.

Tine Urnaut, kapetan slovenske odbojkarske reprezentance, ki je v zadnjih šestih letih še tretjič zaigrala v finalu EP, z izjemnimi predstavami pa tudi na tokratnem osvojila srebrno medaljo.

Marjan Fabjan, najuspešnejši trener juda, ki je s svojimi varovankami osvojil kar šest olimpijskih kolajn. Za svoje delo in zasluge je prejel zlato medaljo Mednarodne judoistične zveze, najvišje priznanje v tem športu.

Izbor poteka vsak mesec med tedenskimi zmagovalci, Imeni tedna, ki so jih izglasovali poslušalci. Vsi kandidati za Ime tedna pa glasujejo in izberejo tistega, ki je po njihovem mnenju najbolj zaznamoval mesec. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja.

Val 202