Proti etru, spet ta dež

Festivala ne bi rad spremenil v tržnico

Bojan Labović je novi direktor Festivala slovenskega filma Portorož

Bojan Labovic
Bojan Labović
foto: Matjaž Rušt

Bojan Labović je nazivu Festivala slovenskega filma Portorož dodal geografsko ime in postal tudi prvi redno zaposleni direktor s to funkcijo. O osebnem izzivu vodenja, financah in ideji o franšizi filmskega festivala. Kaj vse je potrebno, da se ustvari tak festival?

"Na področju filma vedno zapademo v pogovore o financah. Želim si, da bi festival dobil franšize, ampak besede ne razumem v slabšalnem pomenu, ampak da bi se pred osrednjim festivalom v Portorožu zgodila še dva festivala, in sicer festival dokumentarnega filma in festival slovenskih kratkih filmskih form. Potreben bo konstruktiven pogovor s stroko."

Želijo si, da v večji meri na festival pridejo evropski filmski novinarji, ki bi informacije objavljali v uglednih medijih. "Potem smo naredili korak naprej," pravi direktor festivala. Zdajšnji produkcijski pogoji pri nas so precej negotovi, saj nikoli vnaprej ne vedo, koliko filmov bodo lahko videli, koliko filmov bo sploh končanih.

"To je nacionalni festival, ki ga ne bi rad spremenil v tržnico. Sodelovati morajo vsi, tudi tisti, ki nimajo samo prodajnih ambicij, ampak le umetniške. Treba je poiskati simbiozo med nacionalnim poslanstvom, ki ga ta festival ima in ga mora imeti, in pa seveda to mednarodno vpetostjo, ki jo vidim v obiskih pomembnih mednarodnih gostov."