Ena najbolj modernih niš v prizadevanju za uveljavitev čimbolj trajnostnega razvoja naše civilizacije je na prelomu tisočletja postala prehranska samooskrba mest. Društvo Urbani čebelar, ki na območju ljubljanske urbane regije deluje že sedem let, od letošnje pomladi v sodelovanju z Upravo Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij izvaja projekt Medena celica, čebelarjenje z zaprtimi osebami. Projekt poteka na Odprtem oddelku Ig, ki je dislocirani odprti oddelek ljubljanskega zapora za moške.

V najslabši medarski sezoni so s štirimi panji in sto tisoč čebelami pridelali šest kilogramov medu

Ena najmodernejših niš v prizadevanju za uveljavitev čim bolj trajnostnega  razvoja naše civilizacije je na prelomu tisočletja postala prehranska samooskrba mest. Društvo Urbani čebelar, ki na območju ljubljanske urbane regije deluje že sedem let, od letošnje pomladi v sodelovanju z Upravo Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij izvaja projekt Medena celica, čebelarjenje z zaprtimi osebami. Projekt poteka na Odprtem oddelku Ig, ki je dislociran odprti oddelek ljubljanskega zapora za moške.

"Pred kakšnim mesecem se je zgodilo, da so čebele rojile med tednom, nekajkrat pa so tudi čez konec tedna, ko gre večina naših obsojencev domov. Tisti obsojenci, ki so čez konec tedna ostali, so opazili, da so čebele odšle iz panja. Neki obsojenec se je zato v soboto odločil, da bo prišel predčasno sem in pomagal urediti čebele, nato pa se je vrnil domov. To je naredil čisto prostovoljno." – Hermina Androjna, vodja Odprtega oddelka Ig

Damjan Zorc