Naslednje leto se bo na Ženevskem jezeru odvil Zlati pokal v jadranju, tekmovanje nacionalnih posadk po vzoru nogometnega svetovnega prvenstva. Pred odhodom na testno regato v švicarskem Grandsonu se je v Portorožu predstavila slovenska posadka.

Predstavitev slovenske posadke za Zlati pokal v jadranju na Ženevskem jezeru

Naslednje leto bo na Ženevskem jezeru potekal Zlati pokal v jadranju, tekmovanje nacionalnih posadk po vzoru svetovnega nogometnega prvenstva. Pred odhodom na testno regato v Grandsonu v Švici se je v Portorožu predstavila slovenska posadka.

"Prepričan sem, da s kakovostjo jadralcev, ki jo imamo v slovenskem jadranju, in vsem ostalim, kar slovensko morje premore, da bomo uspešni. Za to se pripravljamo dve leti. Na prvi izvedbi bo 64 držav, na naslednjih tudi sto in več. Princip je, da so vse jadrnice enake, razlika je le med jadralci." – Vasilij Žbogar

Projekt je poseben tudi zaradi tega, ker bodo ekipe z vsega sveta tekmovale na jadrnici, ki jo je zasnoval slovenski arhitekt.

"V osnovi je jadrnica še vedno sestavljena iz trupa, kobilice, krmila in celega jadrovja. Narejene so bile nekatere poenostavitve. Vse, kar bi lahko vplivalo na nastop jadralcev, je minimizirano. Jadra bodo od istega proizavajalca, enaka in isto stara. Odločali bodo samo znanje, intuicija, razpoloženje in malo sreče." – slovenski navtični arhitekt Andrej Justin

Aleš Smrekar