Obletnica albuma

Nirvana - Nevermind

Legendaren in izjemno vpliven album je izšel pred 30 leti in s tem zanetil pravo revolucijo alternativne glasbe.

unnamed
foto: Klara Zupančič

Ameriška zasedba Nirvana je album Nevermind izdala pred 30 leti, 24. septembra 1991. Na albumu se je prvič predstavil novi bobnar zasedbe Dave Grohl, ki pa ni bil edini, ki je na Nevermindu udrihal po bobnih – v skladbi Polly lahko slišimo tudi nekdanjega bobnarja, Chada Channinga. Glasbeno se je skupina na albumu Nevermind precej oddaljila od prvenca Bleach, saj je ustvarila radiu prijaznejše melodije. »Frontman« Kurt Kobain se je pri ustvarjanju zgledoval po zasedbah, kot so Pixies, R.E.M. ter The Melvin. Glasbo na albumu Nevermind pa lahko poslušamo kot izvirno fuzijo komercialne in alternativne glasbe, s čimer je postala Nirvana glavni predstavnik takratne grunge glasbene scene, ki se je razvijala zlasti v Seattlu.

Nevermind, ki je izšel pred 30 leti in ki se je kot eden najvplivnejših albumov vseh časov znašel na marsikaterem seznamu glasbenih presežkov. Med 500 najboljših albumov vseh časov ga je uvrstila revija Rolling Stone, leta 2005 pa ga je ameriška kongresna knjižnica uvrstila tudi v kolekcijo nacionalnih posnetkov, katere cilj je zbiranje kulturno, zgodovinsko in estetsko pomembnih glasbenih posnetkov 20. stoletja. Naslov albuma sprva ni bil Nevermind, delovni naslov je bil namreč Sheep, torej ovce, s čimer je zasedba namignila na svoj cinizem. Založba, ki je izdala album, pa ni imela velikih pričakovanj glede prodaje, saj je po ameriških trgovinah razposlala le dobrih 46.000 izvodov. Najbolj optimistične ocene prodaje so segale do števila 500.000 prodanih izvodov, nikoli pa niso predvideli tako velikega povpraševanja. Ko je na radijskih postajah in v televizijskem programu MTV tako rekoč eksplodirala skladba Smells Like Teen Spirit, je Nirvana tedensko prodala kar 300.000 izvodov albumov. Številni kritiki so prepričani, da je bil izid singla Smells Like Teen Spirit točka, ko je grunge vstopil v »mainstream«.

 

Za prikaz vsebine morate omogočiti vtičnike za družabna omrežja (Twitter, Facebook, Instagram, YouTube...), ki uporabljajo piškotke za sledenje uporabnikom.

S pritiskom na "v redu" se strinjate z uporabo piškotkov! Več o piškotkih