Sopotnica

Zares imamo kaj pokazati

Raziskovalna skupina za biologijo mikroorganizmov na ljubljanski Biotehniški fakulteti, ki jo vodi Nina Gunde Cimerman, je zasnovala največjo zbirko ekstremofilnih gliv na svetu

unnamed
foto: Val 202

"Praktično smo v tej izjemno obsežni shrambi vsak dan. Imamo največjo zbirko na svetu in ta trenutek obsega več kot 16.000 sevov gliv iz res neverjetnih okolij: Arktike, Grenlandije, globokega morja, solin po vsem svetu, oblakov."

Nina Gunde Cimerman, ki raziskuje mikroorganizme v solinah, na arktičnih ledenikih, gospodinjskih napravah in v drugih ekstremnih okoljih, je utemeljiteljica znanstvenega področja ekstremofilnih gliv in profesorica na ljubljanski Biotehniški fakulteti. Nezaupanje, ki danes spremlja znanost, jo izjemno preseneča.

"Mislila sem, da živimo v družbi, ki je relativno dobro ozaveščena in se zaveda pomena določenih ukrepov za zdravje. Eden od razlogov za nezaupanje je, da je to nova bolezen, zato so se trditve strokovnjakov spreminjale. Ljudje pričakujejo, da boš podajal neka nespremenljiva dejstva, običajno občinstvo ni seznanjeno z dvomi. In ko vidi, da se dejstva lahko spreminjajo, podvomi tudi o vsem drugem, ne samo o tistem konkretnem spoznanju. Vedno je lažje verjeti enostavnim resnicam, kjer je poudarek na tem, da verjameš, ne v tem, da razumeš. Če je treba nekaj razumeti, je to bistveno težje."