Miloš Kosec je eden najbolj izobraženih in kultiviranih predstavnikov mlade generacije arhitektov, ki s svojim kritičnim mišljenjem podaja razmisleke o prostoru in času

Arhitekt Miloš Kosec meni, da je primarna naloga arhitekta danes osveščanje, komunikacija in interpretacija možnosti, ki so v prostoru, ki bi omogočil dejansko solidarno, odprto in demokratično družbo: "Če se hočeš ukvarjati z arhitekturo, pomeni, da moraš o njej nenehno razmišljati, da jo moraš spajati z drugimi družbenimi problemi, da moraš o njen komunicirati s svojimi kolegi in ljudmi izven stroke. Šele na vseh teh temeljih lahko poskušaš ustvarjati arhitekturo, ki je primerna svetu, v katerem živiš. Nikoli ne gre samo za ponavljanje preteklih vzorcev ali za izumljanje nečesa novega na prazni mizi ali na praznem ekranu."

Kosec pravi, da je slepa pega arhitektov ta, da se prevečkrat razume spremembo namena uporabe stavb kot da gre za počasen propad tiste prve arhitektove ideje. A dodaja, da to ni res, saj gre za eno najbolj fascinantnih lastnosti arhitekture, za njeno prilagodljivost in odpornost, ki traja: "Zato so stavbe, katerih izvorni naročniki in uporabniki, ki so že davno pod rušo, pa kljub temu stavbe odlično živijo, spreminjajo funkcije in na tak način zrcalijo nenehno se spreminjajočo se družbo okoli sebe, izredno zanimivi objekti raziskovanja." 

"Pandemija je spremenila stvari, ker jih je pospešila. Pandemija ni uvedla novih oblik bivanja, dela, nadzora. Vse to je obstajalo že prej. Jih je pa radikalno pospešila in naredila vidne za tiste sloje prebivalstva, ki o tem niso vedeli ali jim ni bilo treba vedeti ničesar."

Miloš Kosec je tudi pisec in soustarjalec revije Outsider: "Pisanje ni samo sporočanje, pisanje je komunikacija. Noben članek, ki sem ga napisal, ni bil napisan z željo, da bi jaz svetu sporočil, kaj si mislim, ampak da bi se skupaj z ostalimi kolegi in družbo pogovarjal o dilemah, ki jih drugače nisem mogel razrešiti."

Nina Zagoričnik