Kot so sezonske rastline, je sezonska tudi naša oddaja Mimo grede. V prvih smo se ukvarjali z izzivi vrtičkarstva, potem smo se preselili? v kleti in kuhinje, kjer smo obdelali, posušili, vkuhali ali kako drugače predelali sadove svojega dela za ozimnico.?To pomlad smo se s kuhalnico odpravili po svetu, zdaj pa je čas, da gremo na bližnje travnike, v gozd in tudi na morje. V šesti sezoni bomo spoznavali bolj ali manj znane užitne divje rastline in njihove plodove. In jih seveda s pomočjo tistih, ki so spretni s kuhalnico, tudi skuhali ali kako drugače pripravili. V prvi oddaji gremo v čas po zimi, ko nekateri že komaj čakajo na prve poganjke regrata, čemaža, morda cvetov trobentice. A pomlad prinaša še več možnosti, kako si popestriti naše običajne jedi z divjo hrano. V divjini je bila Veronika Gnezda.

Med spomladansko divjo hrano najdemo tudi divji regrat oziroma krompirjevko, ki ima res okus po krompirju

Kot so sezonske rastline, je sezonska tudi naša oddaja Mimo grede. V prvih smo se ukvarjali z izzivi vrtičkarstva, potem smo se preselili v kleti in kuhinje, kjer smo obdelali, posušili, vkuhali ali kako drugače predelali sadove svojega dela za  ozimnico. To pomlad smo se s kuhalnico odpravili po svetu, zdaj pa je čas, da gremo na bližnje travnike, v gozd in tudi na morje. V šesti sezoni bomo spoznavali bolj ali manj znane užitne divje rastline in njihove plodove. In jih seveda s pomočjo tistih, ki so spretni s kuhalnico, tudi skuhali ali kako drugače pripravili.

Čeprav je jesen, ko bodo šele s prvo slano dozoreli in izgubili trpek okus divji sadeži, kot so drnulje in trnulje, smo se v prvi oddaji Mimo grede spomnili pomladi in tistih prvih rastlin, ki jih lahko naberemo in iz njih pripravimo sveže jedi. Te nam je predstavila Katja Rebolj, doktorica biokemije, poznavalka in raziskovalka lokalnih jedi ter zdravilnih rastlin. Pljučnik je na primer odličen kot priloga ali v palačinkah, vijolice v biskvitu ali drugih sladicah.

Divjo hrano pri pripravi jedi veliko uporablja tudi kuhar Marko Pavčnik, šef in lastnik restavracije Pavus na Gradu Tabor Laško. Sam pozna veliko divjih rastlin, veliko je užitnih, pravi, a tudi veliko kulinarično nezanimivih. Med njihovimi hišnimi jedmi je na primer juha iz 15-ih divjih trav, zeli, plevelov. Pripravljajo pa tudi sladoled iz zajčje deteljice.

Veronika Gnezda