Kulturnice

Spomin na fizično delo v popolnoma avtomatiziranem okolju

Pogovor s Katarino Jazbec, režiserko kratkega filma Ne morete me avtomatizirati

Katarina Jazbec
Katarina Jazbec
foto: Klemen Skubic

Dokumentarni film Ne morete me avtomatizirati režiserke Katarine Jazbec pripoveduje o pristaniških delavcih, ki opravljajo nevarno delo, obdani s samovozečimi vozili in daljinsko vodenimi žerjavi.

"V današnjem času, ko se lahko tako hitro izklopimo, morajo biti delavci na ladjah, okoli katerih se gradi zgodba filma, nenehno prisotni v prostoru, ker je od tega odvisno tudi njihovo življenje." 

Kranjčanka, ki sicer že šest let živi v Rotterdamu, je za kratek film prejela nagrado mednarodnega festivala Rotterdam. V njem spremljamo ladijske delavce, ki na ladjah v velikosti nogometnega igrišča prelagajo tovor. So edini v okolju, ki še opravljajo fizično delo, preostalo je povsem avtomatizirano s pametnimi žerjavi in samovozečimi vozili. Pri svojem delu se zanašajo le na svoje telo. 

"Od začetka sem želela povedati zgodbo ob pomoči telesa. To je odziv na prostor, v katerem živim. Pristanišče je velik teritorij, ki je zelo industrializiran. Na sprehodu lahko dobiš tudi glavobol, ker je v zraku toliko nevarnih snovi."