Muzej Velenje je odprl prenovljeno in dopolnjeno stalno razstavo Mastodonti, na kateri je poleg delov okostja dveh vrst fosilnih trobčarjev predstavljen časovni trak evolucije in poustvarjen prazgodovinski gozd z maketo mastodonta v naravni velikosti.

V Sloveniji je bil Borsonov mastodont do zdaj najden le v Škalah in ker se je ohranil velik del njegovega okostja, gre za najdbo ki je izjemno pomembna v svetovnem merilu.

Kot se radi pošalijo v Muzeju Velenje, ki ima sedež v Velenjskem gradu, enem najlepše ohranjenih gradov pri nas, so imeli nekoč graščaki v grajski konjušnici konje, danes pa tam skrbijo za druge živali. Precej večje in veliko starejše. V muzeju so namreč na ogled ostanki fosilnih trobčarjev, ki so po Šaleški dolini lomastili pred tremi milijoni let.

Leta 1964 so med urejanjem okolice jezer v Škalah delavci velenjskega premogovnika odkrili nenavadne kosti. Izkazalo se je, da gre za ostanke najmanj dveh arvernskih anankusov in borsonovega mastodonta.

Razstava teh je bila prvič sicer postavljena že leta 1969, zdaj pa je na ogled v prenovljeni podobi. Če je že predhodna razstava o fosilnih trobčarjih v Muzeju Velenje iz marsikaterega obiskovalca izvabila vzklik "Vau", jo bo prenovljena tudi v tem zagotovo hitro presegla in obenem dvignila zavedanje o pomembnosti najdbe. V Sloveniji je bil borsonov mastodont do zdaj najden le v Škalah in ker se je ohranil velik del njegovega okostja, gre za najdbo, ki je izjemno pomembna v svetovnem merilu.

Veronika Gnezda