Ime meseca

Ime avgusta je Janja Garnbret

Prva olimpijska prvakinja v športnem plezanju, ki je na olimpijskih igrah v Tokiu osvojila zlato medaljo v kombinaciji

download_Sport-Sport_SPO20211214-BOR_4203
foto: Borut Živulović/BOBO

Avgustovsko ime meseca je postala Janja Garnbret, športna plezalka, ki je na olimpijskih igrah v Tokiu suvereno osvojila zlato medaljo v kombinaciji in se v zgodovino zapisala kot prva olimpijska prvakinja v športnem plezanju.

"Neverjetno sem vesela, ker vem, koliko sem vložila v to, ker vem, čez kaj vse sem morala iti. V bistvu sem zelo ponosna nase, kako sem se soočila s pritiskom. Ne predstavljam si še enkrat iti čez vse to."

Kandidati so bili še:

Primož Roglič, kolesarski olimpijski prvak v vožnji na čas. Po razočaranju na Dirki po Franciji, ki jo je moral zaradi poškodb končati predčasno, se je vrnil z neverjetno predstavo v Tokiu in vse tekmece premagal za več kot minuto.

Blaž Turk, poveljnik poklicne gasilske enote Sežana ter operativni vodja prve slovenske gasilske enote, ki se je z ekipo slovenskih poklicnih in prostovoljnih gasilcev vrnil iz Severne Makedonije, kjer so pomagali pri gašenju obsežnih požarov.

Domen Bohte, programski vodja mednarodne glasbene delavnice in festivala Jazzinty, enega od največjih glasbeno izobraževalnih jazz dogodkov v JV Evropi, ki na različna prizorišča Novega mesta že 20 let prinaša kreativno energijo in izjemno vzdušje.

Simon Kulčar, reševalec iz vode, ki je na Soboškem jezeru preprečil skorajšnjo tragedijo. Ker so precenili globino vode je opazil, da ima štiričlanska družina težave pri obvladovanju kopalnih sposobnosti, nemudoma ukrepal in jih rešil pred utopitvijo.

Izbor poteka vsak mesec med tedenskimi zmagovalci, Imeni tedna, ki so jih izglasovali poslušalci. Vsi kandidati za Ime tedna pa glasujejo in izberejo tistega, ki je po njihovem mnenju najbolj zaznamoval mesec. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja.