V Planici so od nekdaj premikali meje letenja, čeprav letenja na smučeh. V novem Laboratoriju za gravitacijsko fiziologijo IJS so zagnali človeško centrifugo, ki bo prispevala k zmanjšanju vplivov breztežnosti na fiziološke funkcije astronavtov na vesoljskih postajah.

V Laboratoriju za gravitacijsko fiziologijo IJS so zagnali človeško centrifugo, ki bo prispevala k zmanjšanju vplivov breztežnosti na fiziološke funkcije astronavtov na vesoljskih postajah

V Planici so od nekdaj premikali meje letenja, čeprav letenja na smučeh. Tam je človek prvič poletel čez 100 metrov, pozneje še čez 200. In morda bodo prav raziskave iz Nordijskega centra v Planici pripomogle tudi pri letenju na Mars oziroma daljšem bivanju ljudi v vesolju, je ob predstaviti človeške centrifuge dejal Franci Petek, direktor Zavoda za šport RS Planica.

V novem Laboratoriju za gravitacijsko fiziologijo IJS so namreč zagnali človeško centrifugo, ki bo prispevala k zmanjšanju vplivov breztežnosti na fiziološke funkcije astronavtov na vesoljskih postajah. Laboratorij v Planici, v katerem že leta pod vodstvom profesorja doktorja Igorja Mekjavića opravljajo raziskave o tem, kako na človeško telo vplivata breztežnost in hipoksija, je tako postal eden izmed treh ustanov, v katerih bodo pod pokroviteljstvom Evropske vesoljske agencije ugotavljali, ali bi taka naprava astronavtom lahko olajšala daljše bivanje v vesolju.

Foto: Marjan Verč

Veronika Gnezda