Po 16 letih se je z nemškimi volitvami končala era Angele Merkel. O njeni zapuščini smo se pogovarjali s politologom in predavateljem na univerzi v Kasslu Wolfgangom Schroederjem, ki se v svojih raziskovanjih ukvarja z nemškim političnim sistemom. Z njim se je prejšnji teden, torej še pred samimi volitvami, srečala Maja Ava Žiberna.

Na koncu ere, ki jo je zaznamovala Angela Merkel, je kar nekaj negotovosti

Nemčije po šestnajstih letih ne bo več vodila kanclerka Angela Merkel. O njeni zapuščini smo se pogovarjali s politologom in predavateljem na univerzi v Kasslu Wolfgangom Schroederjem.

"Vsebinskih debat je bilo v tokratnem predvolilnem boju bolj malo, predvsem pa niso bile preveč ostre in bile so premalo konkretne. Razpravljalo se je o davkih, podnebju, tudi o minimalni plači in stabilizaciji pokojninskega sistema, manjkala pa je poglobljena razprava o Evropi, o zunanjepolitičnih strategijah nove vlade, predvsem v zvezi z Rusijo, Kitajsko in Združenimi državami. To je za državo, ki ima tako pomembno vlogo v zunanji politiki, kot jo ima Zvezna republika Nemčija, zagotovo velika pomanjkljivost."

Maja Ava Žiberna