Ali bodo obljube evropskih voditeljev na Balkan prinesle kaj več optimizma glede pridruževanja EU, katere države so z njimi zadovoljne in katere ne?

V 18. vzporedniku se tokrat obračamo proti državam, s katerimi so se voditelji članic Evropske unije ta teden pogovarjali na Brdu pri Kranju. Zahodni Balkan se še vedno sprašuje glede svoje evropske perspektive, a ta po tokratnem srečanju še vedno ni povsem jasna. Z našim beograjskim dopisnikom Boštjanom Anžinom razmišljamo, ali bodo obljube evropskih voditeljev na Balkan prinesle kaj več optimizma glede pridruževanja EU, katere države so z njimi zadovoljne in katere ne ter kaj bi lahko prineslo napredek pri nekaterih najkočljivejših meddržavnih sporih. Vprašamo se tudi, ali uvrstitev ene besede v skupno izjavo, “širitev”, res lahko štejemo za uspeh.

"Evropska unija na Balkanu je zagotovo močna, še posebej po finančni pomoči. Ampak ljudje tukaj ne vem, če bodo to rekli. Poleg tega nimajo alternative. Seveda bi raje živeli tako kot v Berlinu ali Ljubljani, in ne kot v Moskvi. Sicer pa bo večina Balkana v Evropski uniji, še preden bo Evropska unija prišla na Balkan. Izseljevanje je res množično."

Mitja Peček