V Italiji so v ospredju gospodarske teme. Od ukinitve letalskega prevoznika Alitalia in ustanovitve nove letalske družbe pa do uveljavljanja pogoja PCT.

Čeprav so referendumi v Italiji redki, se to utegne kmalu spremeniti. Po italijanski zakonodaji morajo zainteresirane skupine, ki želijo razpisati referendum, zbrati pol milijona podpisov – in to je v zadnjih tednih uspelo dvema pobudama. Prva je pobuda za legalizacijo evtanazije v državi, druga pobuda pa je povezana z legalizacijo marihuane.

V Italiji bo od 15. oktobra dalje pogoj PCT postal obvezen tudi na delovnih mestih, s čimer imajo težave nekateri italijanski parlamentarci: "V tem smislu lahko nasprotovanje posameznih parlamentarcev razumemo tudi kot taktiko iskanja medijskega prostora – ki ga s plutjem proti toku tudi vedno znova dobijo." Italija je sicer močno precepljena država, čeprav je ritem z začetka poletja nekoliko popustil. Po uradnih podatkih je cepljenje zaključilo 70 odstotkov vseh državljanov, še pet odstotkov pa jih je prejelo prvega od dveh odmerkov cepiva.

Najbolj sveža novica, ki prihaja iz Italije, pa je aretacija katalonskega avtonomaša in evroparlamentarca Carlesa Puigdemonta, ki so ga aretirali sinoči na Sardiniji: "Zdaj je v zaporu v Sassariju, njihovo prizivno sodišče pa naj bi danes ali jutri presojalo, ali mu bo podelilo svobodo ali pa bo odobrilo njegov izgon oziroma izročitev Španiji."

Mitja Peček