Vroči mikrofon

Ne znamo, ne zmoremo ali nočemo vrednotiti potencialov gradov

Obnavljanje gradov v zasebni in javni lasti

10371188_1128714373829608_114083633706116331_o
Grad Lemberg
foto: Osebni arhiv

Od nekaj prek tisoč gradov in graščin in dvorcev je v Sloveniji spodobno vzdrževanih le 42, pretežno so v javni lasti. Zadnja leta so se obnove gradov lotili tudi redki zasebniki, vsak na svoj edinstven način, a z eno skupno značajsko potezo - pripravljeni so trmasto vztrajati.

Že poldrugo desetletje se Franci Zidar ukvarja z obnovo gradu Lemberg, ki je kot vsi gradovi skozi dolgo zgodovino večkrat menjal svojo podobo. Obnoviti ga želi v obliki renesančne rezidence iz 16. stoletja. A poudarja, da ima država do zasebnih lastnikov gradov zelo mačehovski odnos.

"Diskriminatorni odnos do zasebnih lastnikov je evidenten. Nekaj pri nas ni v redu; ne znamo, ne zmoremo ali nočemo najprej vrednotiti teh potencialov, kasneje pa vlagati vanje, da postanejo del podobe Slovenije in tudi ponudbe te države."

Grad Fala

foto: Osebni arhiv

Na gradu Fala smo obiskali tudi Grofa Falškega, kot sam sebe imenuje Milan Slavič. Ta v sklopu svojega gradu upravlja z veličastnimi številkami: 7000 m2 strehe, 2 kilometra žlebov, 10 000 m2 travnate površine. Kljub enormnemu zalogaju pa je Slavič prepričan: "Projekt mi bogati dušo. Denar in ekonomija sta tu pozabljena, ker denarja grad ne vrača. Zagotovo pa vrača več pozitivnih stvari, kot bi si kdorkoli mislil. 

Grad Preddvor

Obnova gradu Dvor v Preddvoru na Gorenjskem pa je povsem drugačne vrste. Lastnik gradu ostaja občina, najemnika pa sta zasebnika Florjan Sušnik in Tanja Šubelj. Tudi župan Rok Roblek je po dobrega pol leta navdušen nad obnovo. "Verjamem, da je to ena najboljših zgodb, gotovo ne samo Slovenije, ampak morda celo Evrope."