V Sarajevu se bo v petek končal 27. filmski festival, ki je po lanski spletni izvedbi znova zaživel v živo. Poleg koprodukcijskega prispevka pri filmu Morena se je Slovenija v tekmovalnem programu predstavila še z dokumentarcem režiserke Marije Zidar Odpuščanje, ki bo ob Mateji Valentinčič gostja oddaje.

27. izvedba sarajevskega filmskega festivala je ponovno zaživela v živo

V Sarajevu se bo v petek končal 27. filmski festival, ki je po lanski spletni izvedbi znova zaživel v živo. Poleg koprodukcijskega prispevka pri filmu Morena se Slovenija v tekmovalnem programu za nagrado srce Sarajeva poteguje še z dokumentarcem Odpuščanje režiserke Marije Zidar.

"Film predstavlja lokalno temo. Sneman je bil v obdobju petih let, večinoma v Severni Albaniji. To, da ga je lepo sprejelo tudi lokalno občinstvo, nam veliko pomeni. Člani žirije so tudi poudarili izjemno etičen in občutljiv pristop do protagonsitov, ker gre za zelo občutljivo temo." - Marija Zidar

Filmski festival Sarajevo je bil ustanovljen leta 1995, še preden se je končalo štiriletno obleganje mesta. Kmalu je postal pravi epicenter filmarjev iz regije in širšega sveta. Že prva edicija festivala je v takratnem vojnem času privabila okoli 15 tisoč ljudi, danes je to število narastlo na 100 tisoč obiskovalcev. Festival je sicer častno odprl film sarajevskega režiserja in oskarjevca Danisa Tanoviča z naslovom Deset na pol, ki predstavlja zgodbo prijateljstva dveh lokalnih mojstrov čevapčičev. V eni od glavnih vlog nastopa tudi Branko Đurić. Režiser je zadnje kadre filma tik pred začetkom festivala zmontiral prav v Ljubljani. Festivalsko dogajanje se bo zaključilo jutri, s podelitvijo častnega srca Sarajeva, ki ga letos prejme nemški režiser Wim Wenders. Sarajevčani so si ob njegovi bogati retrospektivi lahko ogledali tudi restavrirani film Paris Texas.

"Sarajevski filmski festival se je začel že v času vojne kot akt upora proti dehumanizaciji in vemo tudi, da so ga podprla velika imena pop-kulture in umetnosti v svetu. Osebno se mi zdi festival pomemben v smislu kulturne diplomacije med državami nekdanje Jugoslavije." - Mateja Valentinčič, novinarka in filmska kritičarka

 

 

Nina Zagoričnik