Ime tedna

Težak položaj se je spremenil v katastrofo

Ime tedna je Ana Tasič, ki v Afganistanu pomaga pri reševanju civilistov

Radio Maribor, Kristijan Šmid 2
Ana Tasič
foto: Radio Maribor, Kristijan Šmid

Ime tedna je postala Ana Tasič, humanitarka in smučarska vaditeljica, ki je v Afganistanu sodelovala s tamkajšnjimi športniki, od prihoda talibanov v Kabul pa v sklopu civilne mreže pomaga pri reševanju svojih varovancev in drugih civilistov. Trinajst dni po končanem umiku ameriških sil je ta pomoč sicer bolj aktualna v obliki psihične podpore.

"V tem trenutku lahko vsem, ki nam pišejo in prosijo za pomoč, rečemo samo, da naj poskušajo ostati varni in močni. Žalostno je, sploh ko dobivamo sporočila deklet, ki zdaj ne morejo v šolo, na ulice, ne morejo igrati nogometa."

Avgusta se je zelo hitro vključila v pomoč pri evakuaciji. Akcija je bila uspešna.

"Nam je uspelo pomagati sedemdesetim ljudem, precej jih je žal še ostalo zadaj. Danes so evakuirani posamezniki v ZDA, Nemčiji, Italiji, Španiji in Pakistanu. Sodelovala nisem z nobenim Slovencem, ker že glasovi naših nevladnih organizacij pri vladi niso bili slišani, zato sama gotovo ne bi mogla ničesar doseči."

V preteklih letih je bila Ana Tasič pogosto v Afganistanu. Tamkajšnje življenje tudi pred odhodom ameriških vojakov ni bilo najbolj mirno.

"Država je bila vedno revna. Stvari so se glede varnostnega položaja spreminjale na slabše. Bilo je vse več bombnih napadov, tako da se je vedelo, da se stvari ne spreminjajo na bolje. Ni bilo vzdržno, ampak v primerjavi s tem, da danes dekleta ne smejo iz hiše, je bilo boljše. Ljudje so nekako živeli, zdaj pa dejansko gospodarstvo propada, ljudje počasi ne bodo imeli kaj jesti. Težak položaj se je spremenil v katastrofo."

Rezultati

Loading ... Loading ...
Kandidata sta bila še:

Eka Vogelnik, lutkarica, ki je za neizbrisen pečat na vseh področjih svojega lutkovnega delovanja in ustvarjanja prejela Klemenčičevo nagrado, najvišje priznanje za življenjsko delo na področju lutkarstva v Sloveniji. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL2 na 1919)

Roman Jerala, vodja Odseka za sintezno biologijo in imunologijo Kemijskega inštituta, ki je s svojim delovanjem na področju ved o življenju slovensko znanost postavil na svetovni zemljevid. Je prejemnik velike Preglove nagrade. (Pošljite SMS s ključno besedo VAL3 na 1919)

Za poslani SMS smo še posebej hvaležni, saj tako prispevate tudi 1 € za socialno ogrožene otroke. Vsa zbrana sredstva namreč namenjamo projektu Botrstvo v Sloveniji, ki pomaga otrokom v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu, so zbrane tukaj. Kako seštevamo glasove, smo zapisali v pravilih glasovanja. Ime tedna postane kandidat z najvišjim seštevkom glasov poslušalcev v eter, s SMS-i in deležem glasov na spletni strani (največ 10).