Ivan Lorenčič je bil več kot trideset let ravnatelj Druge gimnazije v Mariboru

“Ne otepam se elitizma. To je elitizem v pozitivnem smislu. Na vsakem področju dobite najbolj uspešne ljudi. Če gre za elitizem znanja, ne vidim nobenega problema.”

Več kot trideset let je bil naš tokratni Nedeljski gost Ivan Lorenčič ravnatelj Druge gimnazije v Mariboru, ene najbolj zaželenih, elitnih gimnazij v Slovenji. V njegovem času je šlo skozi programe, nekoč usmerjenega izobraževanja, danes pa gimnazijske programe, približno 5000 dijakov, veliko tudi tujih, tako iz zahodnih držav kot držav nekdanje Jugoslavije, saj je eno od vodil Druge tudi odprtost. Vmes, med dvema obdobjema ravnateljevanja, pa je bil sedem let tudi direktor Zavoda RS za šolstvo in v tem času pomagal postaviti temelje izobraževanja in vzgoje v Sloveniji.

“Šolski minister mora biti močan, mora imeti jasne odločitve, da mu vsi sledijo in verjamejo. Zdaj pa se pojavlja preveč ljudi. Najprej ministrica, potem pride nekdo drug, pa tretji, pa še četrti. Moramo imeti enega človeka, ki mu res verjamemo.”

Kdaj je Druga v Mariboru postala prva? Kaj naredi gimnazijo elitno - dijaki, učitelji ali vodstvo? Ali se je šolska in politika nasploh ustrezno odzvala na izzive, ki jih je pred njo postavila pandemija koronavirusa? Ali je šolski sistem, kakršnega je pomagal zasnovati v 90ih, še primeren za izzive sodobnega časa? To je le nekaj vprašanj, na katere je odgovoril tokratni Nedeljski gost, Ivan Lorenčič, sveže upokojeni ravnatelj Druge gimnazije iz Maribora.

“Ne vidim težave, če nam najboljši odhajajo na študij v tujino. Saj vsem najboljši odhajajo. Težava je potem, ali jih znamo, potem ko so zunaj, povabiti nazaj.”

Miha Švalj