Olimpijske igre v Tokiu so zaradi aktualnih razmer na svetu, ki jih narekuje epidemija covida-19 precej nenavadne. Tako udeleženci kot tudi novinarji so pod nenehnim nadzorom organizatorjev.

Olimpijske igre v Tokiu so zaradi aktualnih razmer na svetu, ki jih narekuje epidemija covida-19 precej nenavadne. Tako udeleženci kot tudi novinarji so pod nenehnim nadzorom organizatorjev

Iz Tokia se nam z aktualnim pregledom ukrepov in orisom, kako poteka nadzor, oglasila naša novinarka Anja Hlača Ferjančič:

Ocha je aplikacija, ki opredeljuje status udeležencev na olimpijskih igrah. Vsak dan morajo v aplikacijo vnesti podatke o svojem zdravstvenem stanju. Prva dva tedna je bila obvezna delovno karanteno, zato niso smeli v restavracije, v park in na javni prevoz. Nadzor je kombinacija digitalnega in samoprijave. Ob izhodu v najbližjo trgovino naj bi se oglasili pri varnostniku hotela in napovedali svoj izhod, ki je omejen na 15 minut. V praksi varnostniki tega niso zahtevali, postanki naših novinarjev pri njih so bili redki. V praksi so navodila postavljena zelo strogo, nadzor pa je po izkušnjah naših novinarjev ohlapen. Ves čas naj bi imeli vključen dostop do lokacije, dolžni so poskrbeti za to, da se jim telefon ne izprazni. Uporabljati morajo tudi aplikacijo japonskega ministrstva za zdravje, ki jih opozori, če so bili v tesnem stiku s pozitivno osebo. Prve štiri dni so se na japonskem testirali vsak dan, sedaj pa vsakega četrtega.

Nataša Pirc Musar pa razmišlja o vidiku varstva osebnih podatkov: "Srčno upam in mislim, da je Japonska dovolj napredna država, da bodo pri vsem skupaj uporabljali klavzule 'sončnega zahoda'. To pomeni, da se že vnaprej ve, da je hranjenje in obdelovanje podatkov začasno, zgolj za čas trajanja olimpijskih iger." 

Razmišljamo tudi o tem, kako bi v pogojih, ki jih narekuje GDPR v trenutnih razmerah potekale olimpijske igre v Evropi, zakaj imamo v Sloveniji toliko težav z zagotovitvijo ustrezne in varne aplikacije za preverjanje pogoja PCT. Osmislimo tudi prakse iz tujine, po katerih bi se lahko zgledovali tako Slovenci kot Japonci.

Športna zgodba Marka Cirmana o potovanju na olimpijsko prizorišče v Tokiu in vseh preprekah, ki so zaradi covidnih ukrepov stale na poti naši radijski ekipi:

Anja Hlača Ferjančič, Maruša Kerec, Tina Šoln