Avtomobilski saloni – vsi vemo, da se jim zadnje čase slabo piše. Letošnja pomladanska Ženeva je odpadla, osredni jesenski evropski salon pa je doživel kar nekaj sprememb. Najprej - ne bo več v Frankfurtu, temveč v Munchnu, manjkala bo kopica avtomobilskih znamk, spremenjena pa bo tudi vsebina. Andrej Brglez razloži, da je logično, da sejmi doživljajo take korenite spremembe, saj se spreminja celotna mobilnost.

Jesenski salon ne bo več v Frankfurtu, temveč v Munchnu, manjkala bo kopica avtomobilskih znamk, spremenjena pa bo tudi vsebina

Avtomobilski saloni – vsi vemo, da se jim zadnje čase slabo piše. Letošnja pomladanska Ženeva je odpadla, osredni jesenski evropski salon pa je doživel kar nekaj sprememb. Najprej - ne bo več v Frankfurtu, temveč v Munchnu, manjkala bo kopica avtomobilskih znamk, spremenjena pa bo tudi vsebina. Andrej Brglez razloži, da je logično, da sejmi doživljajo take korenite spremembe, saj se spreminja celotna mobilnost.

Zdaj pa najprej za nekaj minut v svet bavarskih prestižnežev. Trije so nas obiskali v zadnjih tednih, če bi sešteli moči vseh treh, bi dobili skupno 635 kilovatov, če bi sešteli cene, pa skoraj 320 tisoč evrov. Ampak po vrsti. Najprej h karavanskemu 530e xDrive touring. Avtomobil je dovolj prostoren in izjemno udoben ne samo na sprednjih ampak tudi na zadnjih sedežih, manj razkošen je edino prtljažnik, ki mu še nekaj dodatnih litrov prostora odvzame spodaj nameščena baterija. Vozilo je namreč priključni hibrid. Poganja ga dvolitrski 135 kilovatni bencinski motor, ki mu pomaga 80 kilovatni elektromotor – skupna sistemska moč je tako kar 215 kilovatov. Avtomobil tako pospeši do 100 km/h le v dobrih šestih sekundah, če pritisnemo na plin. Sicer pa se karavanska limuzina z vrhunskim udobjem izkaže predvsem na daljši poteh, ko svojo vlogo odigra tudi elektronsko uravnavanje blažilnikov, če si ga privoščimo za dodatno doplačilo; to  poskrbi, da se nam naše marsikje luknjaste ceste zazdijo skoraj ravne.    Kar zadeva baterijo in vožnjo na električni pogon; polna baterija zadošča za električno vožnjo recimo nekje do 40 kilometrov, morda tudi malo več, ker se baterija delno lahko polni tudi med vožnjo. Seveda pa se moramo tedaj voziti počasi in z občutkom. Povprečno porabo se da brez težav spraviti pod 6 litrov, seveda če vozimo v hibridnem načinu. Gre torej za prestižnega karavana, ki ponuja veliko udobja in prijetno vožnjo že za dobrih 66 tisočakov, za še več veselja in nekaj vrhunskih dodatkov, kot jih je imel testni avtomobil, pa cena preseže sto tisočakov.

Še ena petica se je pripeljala na naše dvorišče – z oznako 545e xDrive Limousine. Avtomobil je malenkost krajši od petih metrov ravno tako kot karavan, sicer pa je način pogona podoben kot pri prej opisanem, s tem, da je v tem vozilu pogonski agregat trilitrski, moči pa je za 210 kilovatov. Cena osnovnega modela je malo čez 70 tisočakov. V tem dobimo že marsikaj, recimo ključ z zaslonom, ki je kot manjši mobilni telefon in omogoča kup ukazov na daljavo, tudi parkiranje. Potem so tu ogrevani sprednji in zadnji sedeži, pa štiripodročna avtomatska klimatska naprava, prikazovalnik podatkov na vetrobranskem steklu, možnost ukazovanja s kretnjami, asistent za dolge luči in še kaj. Potem so možne še razne dobrote, recimo laserske luči, pa nekaj paketov, ki se imenujejo First class, pa Bussines class, pa paket inovacij, Driving Assistant Professional in ekskluzivno usnje – vse za še več udobja in prestiža – pa spet presežemo sto tisočakov.

Potem pa je prišla na vrsto še šestica, uradno 630d xDrive Gran Turismo. Avtomobil v dolžino meri že spoštljivih 509 cm, kar se pozna predvsem ali pa sploh samo zadaj. Zadnji del avtomobila je tudi oblikovno najbolj privlačen, bi si upali trditi. Velika prtljažna vrata, ki se seveda odpirajo s pomočjo elektrike, vas popeljejo v zajeten in urejen prtljažni prostor, v katerem je za 600 litrov prostora. Če bi v avto tlačili daljše predmete, pa v prtljažniku stisnete gumb in zadnja klop se podre. Skratka, privlačno oblikovan in uporaben zadnji del avtomobila. Pogonski agregat je bil (kot pove že črka d v oznaki) dizelski, in sicer trilitrski  šestvaljnik z 210 kilovati moči, asistiral pa je osem stopenjski samodejni menjalnik. Kombinacija deluje brezhibno in vrhunsko. Poraba okoli osmih litrov za dve toni težko vozilo se zdi povsem razumna. Sicer seveda tudi v šestici voznik sedi povsem tako kot si želi. V pomoč mu je vsa tehnologija, ki sodi v avtomobil izdelovalca prestižnih vozil. Že osnovna opremljenost avtomobila je precej bogata- tak stane blizu 75 tisočakov, z nekaj dobrotami pa spet lahko hitro presežemo mejo sto tisočakov.

Zdaj je že čas, da gremo s cenami nekoliko navzdol. V Slovenijo se je v tem tednu pripeljal čisto novi Nissanov športni terenec qashqai, ki je leta 2007 začel s pohodom tovrstnih vozil. Dandanes ima že številno konkurenco, zato v tretji generaciji prihaja dodobra prenovljen. Oblikovno se je seveda približal zadnjim hišnim usmeritvam, se pravi, da predvsem prednji del kaže na sorodstvo z jukom, po drugi strani pa je še vedno jasno, da gre za qashqaija. V masko so namestili LED matrične žaromete, svetlobni podpis dnevnih luči pa je v obliki bumeranga. Avtomobil je malenkost večji, sicer pa poln tehnoloških inovacij, spisek asistenčno varnostnih sistemov je bogat. Dizelskega agregata ni več, bencinski je 1,3 litrski z blagohibridno tehnologijo in z močjo 103 ali 116 kilovatov. Opremljen je s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, zmogljivejši tudi z novim brezstopenjskim CVT. Prihodnje leto bo v ponudbi še qashqai s sistemom e-POWER, ki ima vgrajen 1.5 litrski atmosferski agregat, ki je namenjen le proizvodnji električne energije, ki se shranjuje v bateriji, pogonski element pa je elektromotor z močjo 140 kilovatov. Cene naprednega in modernega športnega terenca se začnejo pri 23.300 evrih.

 

 

Janez Martinčič