Ljubljana in Rogaška Slatina bosta od 31. avgusta do 4. septembra znova prizorišči festivala Pranger – srečanja pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije. V središču ostajajo kritiške razprave ob devetih izbranih pesniških zbirkah. 18. festival Pranger pa bodo tradicionalno začeli s t.i. konceptualno debato. Naslov letošnje je Poezija & sveto.

Ljubljana in Rogaška Slatina bosta od 31. avgusta do 4. septembra znova prizorišči festivala Pranger – srečanja pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije

Ljubljana in Rogaška Slatina bosta od 31. avgusta do 4. septembra znova prizorišči festivala Pranger – srečanja pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije. Festival refleksije in prevoda poezije, ki ga prireja Kulturno-umetniško društvo Pranger, je sestavljen iz srečanj, razprav, branj, delavnic, Ele – malega Prangerja in mednarodnega dela. Ta letos obravnava odnos nemške ciljne kulture do slovenske poezije in poglablja stike med nemško in slovensko kulturo, izvedli pa ga bodo jeseni.

Usmeritve festivala Pranger so dostojanstvo in sprejemanje umetnosti. Kot že vsa leta poudarek ostaja na soočenju med kritiki in pesniki. Koncept festivala ostaja enak, vsak od treh kritiških selektorjev – tokrat so to Peter Semolič, Diana Pungeršič in Veronika Šoster – izbere tri pesniške zbirke, izdane v preteklem letu, o katerih se potem z njihovimi avtorji pesniki pogovarjajo na kritiških razpravah. Izbrani pesniki in pesnice in njihova dela so: Krištof Dovjak: Saladinovo ihtenje, Ivo Stropnik: Od anusa do želve, Maja Vidmar: Pojavi, Marko Matičetov: Sonce na balinišču, Manca Košir: Srčnice, Nina Medved: Drseči svet, Anja Novak: Anjuta: Rane rane, Muanis Sinanović: Krhke karavane, Dejan Koban: najbolj idiotska avtobiografija na svetu in izven.

18. festival Pranger bodo tradicionalno začeli 31. avgusta v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani s t.i. konceptualno debato. Naslov letošnje je Poezija & sveto.
V središču festivala, ki se bo v četrtek iz Ljubljane preselil v Rogaško Slatino, bodo tako kot vsako leto kritiške razprave.
Tudi podelitev Stritarjeve nagrade za mladega in obetavnega kritika ali kritičarko, ki jo od leta 2014 na Prangerju podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, bo v Rogaški Slatini.
Podroben program 18. festivala Pranger najdete na njegovi spletni strani.

Jolanda Fele