Sara Isaković je bila gostja v terenskem studiu na Bledu. Danes se ukvarja z raziskovanjem na področju psihologije optimalnega nastopanja. V pogovoru se je spomnila tudi svoje srebrne medalje iz Pekinga.

Sara Isaković se po končani športni karieri ukvarja z raziskovanjem psihologije optimalnega nastopanja

Na Bledu se nam je v terenskem studiu pridružila domačinka Sara Isaković. Nekdanja vrhunska plavalka danes uživa v vlogi mlade mamice, z veseljem pa se spominja trenutka v Pekingu pred trinajstimi leti, ki ji je prinesel srebrno medaljo na olimpijskih igrah.

"Močno sem verjela v svoj uspeh. Vadila sem ga v svoji domišljiji. V Pekingu sem bila tristokrat, še preden sem tja sploh prišla. V glavi sem si predstavljala, kako uradni napovedovalec razglasi moje ime na zmagovalnem odru."

Tudi po koncu športne kariere ohranja stik s plavanjem. V času olimpijskih iger z veseljem vstane tudi ponoči in pogleda nastope najboljših plavalcev.

Svoje poslanstvo je pozneje našla v raziskovanju na področju psihologije optimalnega nastopanja. Kot svetovalka deluje tudi z vrhunskimi športniki.

"To je trening v glavi, ti moraš fokus, umirjenost in pozornost trenirati vnaprej. Ko so pričakovanja velika, ko so pritiski veliki, glava dela vse drugo kot to, da te ohranja mirnega. Pri športnikih pa je pomembno ravno to, saj je še vedno glava tista, ki upravlja s telesom. Če glava ni na pravem mestu, se v športu hitro pozna tudi v fizičnem smislu."

Beseda je nanesla tudi na uspehe Tadeja Pogačarja.

"Ne vem iz kakšnega testa je on narejen! Rada bi imela intervju z njim, ali pa mu malo poskenirala možgane. Nekaj malega verjamem, da je prirojeno, večinoma pa je samo trening. On je razred zase. Ne vem kako mu uspeva premagovati tako raven bolečine toliko časa. Takoj, ko telo signalizira to bolečino, je naloga športnika, da to ignorira in se osredotoči na tehniko. En vdih za drugim. En ovinek za drugim."

Aleš Smrekar, Uroš Volk