Kulturnice

Na Dubrovniške poletne igre vstopa najmlajša generacija slovenskih režiserjev

Jan Krmelj je 25-letni gledališki režiser iz Maribora, ki je uprizoril igro hrvaškega dramatika Ivorja Martinića Proslava

IMG_24789
foto: Nina Zagoričnik

Projekt Port of dreamers (Pristanišče sanjačev), ki poteka pod pokroviteljstvom Ustvarjalna Evropa, povezuje mesta Maribor, Novi Sad in Dubrovnik. Namen tega projekta je ozaveščanje ljudi o problematiki migracij in pomoči pri integraciji beguncev oz. priseljencev v nova kulturna okolja. V okviru tega projekta je na odru Slovenskega narodnega gledališča Maribor nastala uprizoritev Proslava, ki predstavlja resnično zgodbo, resničnega človeka – iranskega filmskega režiserja in političnega begunca Navida Fadaeeja Nazerja.

Dramsko besedilo je napisal večkrat nagrajeni hrvaški dramatik Ivor Martinić, na mariborski oder pa je igro postavil 25-letni gledališki režiser Jan Krmelj. Predstava zdaj gostuje na 72. Dubrovniških poletnih igrah.

"Občinstvo je predstavo izjemno lepo sprejelo. Uprizoritev je dobila posebno vrednost s tem, da smo jo postavili v bližino vode, del Navidove zgodbe je namreč tudi njegovo potovanje čez morje. Zanimivo je to spoprijemanje s kontradiktornostjo – na eni strani turistična fetišizacija morja, na drugi pa brutalna realnost, kaj morje pomeni za celotno zgodovino človeške migracije."