Nina Zagoričnik se je v živo oglasila z Dubrovniških poletnih iger, kjer je gostila 25-letnega gledališkega režiserja Jana Krmelja iz Maribora, ki je uprizoril igro hrvaškega dramatika Ivorja Martinića Proslava.

Jan Krmelj je 25-letni gledališki režiser iz Maribora, ki je uprizoril igro hrvaškega dramatika Ivorja Martinića Proslava

Projekt Port of dreamers (Pristanišče sanjačev), ki poteka pod pokroviteljstvom Ustvarjalna Evropa, povezuje mesta Maribor, Novi Sad in Dubrovnik. Namen tega projekta je ozaveščanje ljudi o problematiki migracij in pomoči pri integraciji beguncev oz. priseljencev v nova kulturna okolja. V okviru tega projekta je na odru Slovenskega narodnega gledališča Maribor nastala uprizoritev Proslava, ki predstavlja resnično zgodbo, resničnega človeka – iranskega filmskega režiserja in političnega begunca Navida Fadaeeja Nazerja.

Dramsko besedilo je napisal večkrat nagrajeni hrvaški dramatik Ivor Martinić, na mariborski oder pa je igro postavil 25-letni gledališki režiser Jan Krmelj. Predstava zdaj gostuje na 72. Dubrovniških poletnih igrah.

"Občinstvo je predstavo izjemno lepo sprejelo. Uprizoritev je dobila posebno vrednost s tem, da smo jo postavili v bližino vode, del Navidove zgodbe je namreč tudi njegovo potovanje čez morje. Zanimivo je to spoprijemanje s kontradiktornostjo – na eni strani turistična fetišizacija morja, na drugi pa brutalna realnost, kaj morje pomeni za celotno zgodovino človeške migracije."

Nina Zagoričnik