Aktualno

Netopirjev zvonjenje zvonov ne moti

O netopirjih v gradovih in cerkvah je zdaj na voljo nova publikacija Netopirji v stavbah kulturne dediščine Slovenije

csm_netopir_matej_vranic_01_zmanjsana_e0de459d75
foto: Matej Vranič

Najprej so bili na Zemlji dinozavri, ki so ji vladali pred 65-imi milijoni let. Njihovi potomci so današnji ptiči, po kometu, ki je počistil tedanjo favno, pa so priložnost z osvajanji novih življenjskih okolij dobili sesalci. Tako so se razvile nove vrste in na primer netopirji so že letali pred 52-imi milijoni let. Pri nas živi 30 vrst netopirjev in te živali predstavljajo tretjino naših domorodnih vrst sesalcev, 23 vrst netopirjev pa je zvestih prebivalcev gradov in cerkva.

V okviru projekta LIFE, integrirani projekt za okrepljeno upravljanje Nature 2000 v Sloveniji, je nastala tudi publikacija Netopirji v stavbah kulturne dediščine Slovenije.

Biolog in strokovnjak za varstvo netopirjev Primož Presetnik iz Centra za kartografijo favne in flore, ki je publikacijo pripravil skupaj s sodelavko Ajo Zamolo, nam je povedal, da so biologi v 20-ih letih pregledali več kot 1710 stavb in netopirje našli v več kot 80-ih odstotkih stavb.

Ob tem pa tudi nekaj drugih zanimivosti, povezanih z netopirji, na primer da brez netopirjev v naravi ne bi bilo ne banan ne mangov ne agav za tekilo.