Vroči mikrofon

O birokraciji, ki nam vlada in kako se ji upreti

Dr. Roger Berkowitz meni, da je vladavina birokracije vladavina nikogar in najbolj nesvobodna oblika življenja, ki obstaja

documents-3816835_1920
foto: Mariann Szőke/Pixabay

Imate občutek,  da bolj kot dejansko opravljeno delo šteje pravilno izpolnjeno poročilo o delu? Da še za najmanjšo stvar, ki jo morate urejati na pristojnem organu, porabite ogromno časa in energije? Da v teh situacijah na drugi strani ne najdete ustreznega sogovornika, ampak vas doletijo neskončne preusmeritve z ene na drugo pristojno osebo? In da ti realni ali fantomski subjekti še kako usodno lahko vplivajo na vaše življenje?

Roger Berkowitz

foto: Twitter

O tem, kako nam vlada birokracija in kako se ji lahko upremo, smo se pogovarjali z dr. Rogerjem Berkowitzem, profesorjem politike, filozofije in človekovih pravic na Bard kolidžu v New Yorku in ustanoviteljem Centra za politiko in humanistiko Hannah Arendt. V pogovoru je pojasnil tudi, zakaj še za najmanjšo stvar, ki jo moramo urejati pri pristojnem organu, porabimo ogromno časa in energije in zakaj v teh situacijah tako težko najdemo ustreznega sogovornika.