Slovenske košarkarice nastopajo na evropskem prvenstvu v Franciji v Strasbourgu, ki velja tudi za nogometno mesto. Dare Rupar, ki v Alzaciji spremlja slovenske košarkarice, se je z Aljažem Golčerjem pogovarjal o košarkarskem in nogometnem evropskem prvenstvu, trenutni situaciji v Franciji in kolesarstvu. Tour de France se začne že naslednji teden.

Slovenske košarkarice nastopajo na evropskem prvenstvu v Franciji v Strasbourgu, ki sicer velja za nogometno mesto. Pred vrati je tudi Tour de France

Strasbourg, mesto v Alzaciji, v teh dneh gosti evropsko prvenstvo v košarki. Za Slovenke je to tretje evropsko prvenstvo, jutri pa jih čaka izjemno pomembna tekma z reprezentanco Bosne in Hercegovine, na kateri bodo naše košarkarice poskušale popraviti vtis po slabi predstavi proti Belgiji.

Sicer pa je po besedah Dareta Ruparja v mestu zaradi pestrega športnega dogajanja, predvsem pa zaradi vročinskega vala zelo vroče. Temperatura se čez dan dvigne tudi do 35 °C. Čeprav mesto leži severneje od Slovenije, pa to po besedah nekaterih domačinov za ta čas ni nenavadno. Poleg klime ima Strasbourg tudi zanimivo zgodovino; Nemci so po prvi svetovni vojni izgubili del ozemlja ob desnem bregu Rena, zato je mesto že več kot sto let pod francosko oblastjo. A še vedno je viden preplet nemške in francoske kulture, ki sobivata na tem območju. Druga zraven druge namreč stojijo vinske kleti in nemške pivnice, pa tudi gostilnice ter bari, ki jih lahko srečaš samo v klasičnih francoskih mestih.

Še zdaleč pa ni košarka edini šport, ki ga lahko spremljamo v Strasbourgu. Mesto je predvsem znano kot nogometno okolje, nenazadnje imajo tudi prvoligaša.

"Zanimivo je bilo spremljati tekmo med Nemčijo in Francijo, ki so jo v teh dneh prenašali iz Münchna. Tukaj namreč še vedno živi nekaj potomcev Nemcev, ki so ostali na francoski strani. Nekaj navijačev je bilo oblečenih v nemške drese, govorili pa so francosko. To so torej domačini, katerih srce bije za Nemce."

Prihodnji teden pa se v Franciji začenja tudi Tour de France, a o tem kolesarskem spektaklu se v Strasbourgu skorajda ne govori. Zdaj je namreč na sporedu sklepno dejanje močnega državnega prvenstva.

"Očitno še ni čas za Tour. Po tistem, kar se je dalo videti po televizijskih zaslonih in časopisih, pa sem prepričan, da bo po koncu državnega prvenstva Tour de France požel veliko pozornosti, saj bodo prvi konec tedna kolesarji zelo blizu Strasbourga. A v francoskem časopisju, kot je L'Équipe, je že vnaprej jasen vrstni red – najprej je nogomet, nato ragbi, potem pa vse preostalo."

Aljaž Golčer, Dare Rupar