Športna zgodba

Junaki pikčastih majic

Na francoski pentlji nekaj zagotovo ostaja stalnica

IMG-3308
Dirka po Franciji
foto: Matic Božič

Tadeja Pogačarja ob vsem moram še enkrat izpostaviti. Lani je ob rumeni majici osvojil tudi pikčasto, torej gorsko, ki je ob rumeni najbolj čislana v kolesarskem svetu. Pa ti drži ali ne. Težko bi sodil. Predvsem pa bi v to težko prepričal dva novodobna nosilca zelene majice na Touru. Torej najboljšega po točkah, omenim le Slovaka Petra Sagana in Britanca Marka Cavendisha. Slednji lahko celo spiše izjemno zgodovino Dirke po Franciji. Še dve zmagi mu namreč manjkata, da prevzame žezlo kolesarja z največ dnevnimi uspehi. Morda že danes izenači slovitega belgijskega Kanibala Eddyja Merckxa. Letos je Britanec požel že tri dnevne zmage.

Bom pa ostal pri pikčasti majici. V tej razvrstitvi trenutno vodi Kolumbijec Nairo Quintana, ki pa včeraj na Mont Ventouxu ni deloval nič kaj prepričljivo. Vzponov do konca letošnje izvedbe je še precej in nisem povsem prepričan, da bo prvi kolumbijski zmagovalec enega od Grand Tourov tudi v Parizu pikčast.

So pa le trije zaključki na vrhu vzpona. Dva kolesarje še čakata v Pirenejih. V sredo in četrtek naslednji teden. Zato sem prepričan, da letošnja pikčasta majica še ni oddana. Nikakor pa ne bom trdil, da se v boj zanjo še lahko vmeša tudi Tadej Pogačar. Ob zanesljivi prednosti, več kot petih minut, v tistem glavnem seštevku to najbrž to niti ni potrebno.