V Kaunasu se je končal kvalifikacijski turnir košarkarjev za nastop na olimpijskih igrah. Znani so vsi košarkarski udeleženci iger v Tokiu, kako pa je kvalifikacije prebrodila slovenska reprezentanca, izveste v jutranji športni zgodbi.

Ne gre za konec kvalifikacijske zgodbe, ampak začetek nove, olimpijske zgodbe

Slovenski košarkarji so bili ta teden tako prepričljivi, da so apetiti poleteli v nebo. V Tokiu bodo v olimpijski skupini igrali z Japonsko, Argentino in Španijo.

Zlata pot do naslova evropskih prvakov pred štirimi leti in nepremagljivost na tem turnirju sta odpihnili skromnost. Nalezljiva samozavest se je iz košarkarjev tako kot takrat v Carigradu prenesla med vse. Tako sem se enkrat sredi tekme zavedel, da sploh nimam pripravljenega scenarija, če bi izgubili. Kako bo, ko bomo veseli in se počutili zgodovinsko. Kot še nikoli.

V tem tednu sem videl, da je bil v Litovcih strah pred slovenskimi košarkarji. Vedeli so, da kljub dvema odličnima centroma nimajo takšnega organizatorja, kot je Luka Dončič, ki ustvarja lepe priložnosti soigralcem. Valančiunas in Sabonis sta bila odvisna od podaj soigralcev, sama pa na silo proti slovenskim košarkarjem nista mogla.

Franci Pavšer