Proti etru, spet ta dež

Poletni kolaž

Nina Zagoričnik in Borja Močnik pred poletno pavzo razvajata z glasbo in intervjujem, ki vam da misliti

Kot se spodobi za zadnjo oddajo pred poletno pavzo, bo Borja Močnik preletel glasbene vrhunce oddaje prve polovice leta 2021. Muzika skupin in izvajalcev, kot so Sons Of Kemet, Tony Allen, Madlib in Nubiyan Twist.

Nina Zagoričnik pa je pred poletno pavzo pripravila drobce vsebin iz aktualnih oddaj sezone. Gostje in gosti predstavljajo dogodke, ki so tako ali drugače zaznamovali umetnost in kulturo.

Nejc Cijan Garlatti, eden najperspektivnejših igralcev, je še pred tem končal prvo stopnjo študija prava, potem pa se je vpisal na Akademijo. Kako te lahko notranji vzgib pripelje na povsem novo pot?

"Na začetku se mi je zdelo pomembno, da sidra ne odvržem nikjer ter spoznavam čimbolj različne kolektive in publike, se iz tega poskušam čimveč naučiti, in tako poskušam graditi samega sebe."

Nejc Cijan Garlatti in Silva Čušin, glavna protagonista majske uprizoritve Mati v SNG Drama.

foto: SNG Drama

Slovensko ekipo sa na 17. beneškem arhitekturnem bienalu predstavljali umetnostni zgodovinarki Martina Malešič in Asta Vrečko ter arhitektra Blaž Babnik Romaniuk in Rastko Pečar. Ukvarjali so se s fenomenom zadružnih domov, ki so v zgodovinski luči premalo raziskani in imajo potencial, da se odkrije, kaj so okolju ponujali nekoč in kaj mu lahko ponujajo danes.

Slovenska ekipa na Beneškem bienalu

foto: Jana Jocif

Arhitekta Maruša Zorec in umetnostni zgodovinar Matej Klemenčič sta govorila o življenju spomenikov v času. Kako doživljati prostor Žičke kartuzije?

"Žička kartuzija je pričevalka davne preteklosti, ki nikogar ne pusti ravnodušnega. Za vse nove posege pri obnovi si je potrebno vzeti časa, dobro premisliti in ne hiteti."

Žička kartuzija

foto: Maruša Zorec

Marko Mandić je na odru SNG Drama nastopil v prvi slovenski uprizoritvi monodrame Nočni pisec Jana Fabra.  

"Zdi se mi, da je to, da smo gledališča spet odprli, super. To skupno bivanje v prostoru šele rodi predstavo, ker se v bistvu mi odzivamo na občinstvo, na dihanje občinstva, na te male reakcije, na kašlje, na škripanje stolov."

Nina Zagoričnik in Marko Mandič

foto: Val 202

Oddaje v celoti: